Borgward, iaitu satu jenama berasal dari Jerman yang sudah wujud sejak tahun 1919 telah memperkenalkan kepada dunia dua model baru iaitu ‘GT SUV’ BX6 dan SUV elektrik BXi7 minggu lepas. Syarikat ini dulu pernah bankrap pada tahun 1961, namun telah dihidupkan kembali oleh syarikat dari China sejak tahun 2015.

BX6 adalah sebuah SUV dengan bentuk badan fastback, dan bukannya seperti BMW X4 atau Mercedes-Benz GLC Coupe. Rupa awalnya dibayangkan melalui kenderaan konsep BX6 TS pada tahun 2016 di Geneva, dan kini didapati menggunakan lampu belakang bentuk seperti “sayap helang”, lampu depan seperti mata helang dan rim 19 inci. Bahagian dalamnya mempunyai persamaan seperti model BX5.

Menggerakkan BX6 adalah enjin 2.0 liter turbo yang berkemampuan 221 hp dan 300 Nm tork, dan ia dipadankan dengan transmisi automatik enam kelajuan dengan mod manual. Kuasa disampaikan kepada semua tayar melalui sistem 4WD “4Max”. Model ini bukan sahaja akan dijual di China, malah juga dirancang untuk memasuki pasaran Timur Tengah dan Amerika Selatan dalam tahun ini, manakala pasaran ASEAN pula pada awal tahun 2019.

Melihat kepada BXi7 pula, ia adalah versi elektrik bagi model BX7. SUV ini dikuasakan oleh dua motor elektrik, dan mempunyai tork gabungan 390 Nm. Hasilnya, ia boleh memecut 0-100 km/j dalam masa 7.9 saat dan mencapai kelajuan maksimum 195 km/j. Menurut Borgward, motor elektrik ini mempunyai daya kecekapan 94.5% dan pek bateri yang dapat mengekalkan prestasi tinggi pada suhu daripada -30ºC hingga +55ºC. Jarak gerak dengan satu cas adalah 375 km, dan cas sehingga tahap 80% dapat dilakukan dalam masa 45 minit.

Bulan lalu, Borgward telah membuat kemunculan di Malaysia, dengan mempamerkan dua SUV iaitu BX5 dan juga BX7. Kedua-duanya dijangka dilancarkan untuk pasaran pada suku ketiga tahun ini, namun spesifikasi penuh masih belum dikeluarkan. Menurut wakil mereka yang berada di tapak pameran, BX5 berkemungkinan dijual pada harga “bawah RM100k”, manakala BX7 pula “bawah RM200k.”

GALERI: Borgward BX6


GALERI: Borgward BXi7