Proton turut menyambut baik pemansuhan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) yang diumumkan semalam oleh Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamed. Dalam kenyataan yang dihantar sebentar tadi, Proton telah memutuskan untuk menawarkan skim harga sementara bagi memastikan pelanggannya mendapat faedah daripada perubahan dasar tersebut.

Menurut Proton, berkuat kuasa serta merta, semua kereta jenama syarikat ini yang dijual dan didaftarkan dari 16 hingga 31 Mei 2018 akan diberi baucar perkhidmatan yang bersamaan dengan nilai perbezaan antara harga kereta semasa dan baharu selepas kadar sifar GST berkuatkuasa.

Di samping itu, Khidmat Pelanggan Proton turut menawarkan diskaun 6% bagi servis berkala (kos pekerja dan pertukaran alat-alat ganti yang terjadual sahaja) kepada semua pemllik yang membawa kereta mereka untuk diservis di pusat servis yang diiktiraf. Inisiatif ini akan bermula pada 19 sehingga 31 Mei 2018 dan pelanggan yang menghantar kereta mereka untuk diservis dari 16 hingga 18 Mei 2018, akan diberi diskaun 6% yang boleh digunakan pada servis akan datang (tertakluk kepada resit servis terdahulu).

Tawaran yang diberikan ini adalah pertambahan kepada tawaran sedia ada iaitu promosi Kosong-kosong di mana pelanggan yang membeli Proton Iriz (varian Eksekutif dan Premium), Ertiga (semua varian) dan Exora (semua varian) yang membuat pinjaman selama sembilan tahun bersama Hong Leong Bank akan layak mendapat pembiayaan tanpa faedah untuk tahun pertama. Manakala pelanggan yang memilih Saga atau Persona dan membuat pembiayaan pembelian selama tujuh tahun dengan PROTON Commerce layak menikmati ansuran tiga bulan percuma atas pinjaman mereka, tertakluk kepada terma dan syarat.

“Proton menyokong usaha kerajaan Malaysia yang baharu untuk mengurangkan kos sara hidup rakyat. Walaupun GST berkadar sifar hanya berkuatkuasa pada 1 Jun, kami telah memutuskan untuk memberikan ganjaran kepada pelanggan sebagai tanda terima kasih di atas sokongan mereka dan bersempena dengan bulan Ramadhan,” kata Abdul Rashid Musa, Naib Presiden Jualan dan Pemasaran Proton.