Edaran Tan Chong Motor (ETCM), yang telah mendedahkan senarai harga terkini kenderaan keluarannya dengan kadar GST 0% yang akan bermula 1 Jun nanti, kini telah mengumumkan bahawa pelaksanaan rebat GST bagi semua modelnya bagi tempoh 16-31 Mei ini.

Melalui promosi ini, ETCM menyatakan syarikat itu akan menyediakan rebat tunai sepenuhnya bagi GST bagi semua kenderaan penumpang yang didaftarkan dalam tempoh berkenaan. Mereka juga menambah, dengan tawaran rebat GST ini, program pelindungan harga yang dinyatakan sebelum ini juga tidak lagi sah.

Selain rebat GST, pelanggan juga boleh menikmati lebih penjimatan dengan pemberian Duit Raya melalui promosi “Blissful Journey with Nissan” yang sedang berlangsung sepanjang bulan Mei. Promosi ini memberikan penjimatan tambahan sebanyak RM13,000 lagi, selepas penyelarasan kadar GST 0%. Sebagai contoh, bagi Nissan X-Trail dan Navara 2017, jumlah penjimatan keseluruhan ialah lebih daripada RM19,000.

Harga baru dengan 0% GST, tanpa insurans akan kekal berkuatkuasa sehingga GST digantikan semula oleh SST. Bila ia akan berlangsung masih lagi belum diketahui, tetapi menurut Tun Daim Zainuddin, kemungkinan dalam tempoh dua atau tiga bulan lagi.