Sempena Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) yang akan dikadarkan pada sifar peratus bermula 1 Jun ini, Edaran Tan Chong Motor (ETCM) telah mengumumkan harga baharu bagi kenderaan-kenderaan jenama Nissan. Harga baharu ini sudah tentu, akan berkuatkuasa bermula 1 Jun sehingga Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) diumumkan mula dikenakan semula kelak yang dijangka dalam 2,3 bulan dari sekarang, menurut ahli Majlis Penasihat Kerajaan, Tun Daim Zainuddin.

Harga baharu yang diumumkan ini adalah harga atas jalan tanpa insuran. Penjimatan bermula serendah RM3,860 jika anda membeli Almera 1.5E manual sehingga RM9,419 untuk X-Trail 2.5L Premium Impul. Nissan Almera 1.5E manual berkenaan akan dijual pada harga hanya RM64,639 setelah GST dikenakan pada kadar sifar (RM68,500 pada harga semasa), manakala X-Trail 2.5L Premium Impul pula dijual pada harga RM158,180 bermula bulan hadapan, berbanding RM167,600 sekarang.

Klik untuk besarkan

Jika anda membuat perkiraan berdasarkan jadual diatas, pengurangan harga tersebut tidaklah tepat sehingga 6%. Ini kerana GST hanya melibatkan harga jualan, dan tidak termasuk bayaran proses lain seperti bayaran pemeriksaan Puspakom untuk model CBU, bayaran pendaftaran dan pelbagai lagi.

Sebelum ini juga, ETCM telah mengumumkan pelan perlindungan harga yang akan diperkenalkan sama seperti yang diumumkan oleh Motor Image bagi kenderaan-kenderaan jenama Subaru. Program tersebut akan melindungi perbezaan harga sekiranya harga kenderaan mula naik kerana peralihan dari GST ke SST dengan memberikan jaminan pulangan wang berdasarkan perbezaan harga tersebut.