Dek kerana prosedur ujian penggunaan bahan api baharu Eropah yang semakin ketat, hot-hatch Volkswagen Golf R yang sebelum ini menjana 310 PS terpaksa diturunkan kepada hanya 300 PS, lapor Autocar.

Prosedur yang digelar Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP) yang menggantikan prosedur NEDC sebelum ini melibatkan ujian yang dilakukan pada dunia sebenar dan bukan hanya di dalam makmal, menyebabkan Volkswagen terpaksa mengubah sistem ekzos kereta tersebut bagi memastikan pengeluaran nitrogen oksida tidak melebihi kadar yang ditetapkan.

“Dalam konteks homologasi baharu ini, ada adaptasi untuk pemulihan gas ekzos dan untuk pengeluaran kuasa. Mulai sekarang, model Golf R akan menampilkan enjin berkuasa 300 PS,” kata jurucakap Volkswagen kepada Autocar. Namun, perincian perubahan yang dibuat tersebut masih belum didedahkan.

Walau bagaimanapun, kuasa yang dihasilkan pada enjin 2.0 liter turbo TSI Golf R pasaran Eropah ini masih lagi lebih besar dari versi pasaran Malaysia yang hanya menjana 290 PS/380 Nm.

Prosedur WLTP ini bukan sahaja menjejaskan Volkswagen Golf R, malah turut melibatkan kereta berkuasa tinggi dari jenama lain. BMW M3 F30 misalnya, terpaksa dihentikan terus kerana kos untuk memadankan particulate filter khas pada sistem ekzos model tersebut tidak berbaloi dan M3 hanya akan muncul semula dengan generasi baharu G80 pada tahun 2020 nanti.

Volkswagen Golf R 2018