Volkswagen Passenger Cars Malaysia (VPCM) baru sahaja melancarkan secara rasmi Volkswagen Marketplace, iaitu satu platform atas talian untuk pelanggan menempah kenderaan Volkswagen dan menikmati pelbagai tawaran eksklusif.

Bersempena dengan pelancaran platform ini, VPCM menawarkan 20 unit Passat 1.8 TSI Trendline Cyber pada harga cuma RM135,888 tidak termasuk insurans dan kos pendaftaran lain. Pada harga ini, pelanggan juga akan menerima jaminan biasa dan bantuan tepi jalan selama lima tahun, tetapi penyelenggaraan percuma yang ditawarkan selama tiga tahun sebelum ini dinaikkan menjadi lima tahun. Menjadikannya lebih menarik, VPCM turut memberi insurans percuma selama satu tahun dan kadar faedah serendah 0.88% setahun.

Melihat kepada kelengkapan, varian ini mempunyai kelengkapan hampir sama seperti Passat 1.8 TSI Trendline Plus yang ditawarkan tahun lepas, dengan rim ‘Istanbul’ 17 inci, tempat duduk balutan kulit, penapis haba cermin, lampu utama halogen, pengawal pendingin hawa tiga zon Climatronic, pelarasan tempat duduk manual dan sistem infotainmen Composition dengan skrin sesentuh lima inci.

Nadi penggerak kenderaan ini masih adalah unit enjin 1.8 liter turbo TSI yang mampu menghasilkan 180 PS pada antara 5,100 hingga 6,200 rpm, dan 250 Nm tork pada antara 1,250 hingga 5,000 rpm. Ia dipadankan dengan kotak gear klac berkembar DSG tujuh kelajuan dan ditawarkan dalam pilihan empat warna iaitu Pure White, Deep Black, Indium Grey dan Reflex Silver.

Untuk menempah kenderaan ini, pertamanya anda perlu pergi ke laman Marketplace, pilih model serta pengedar yang dimahukan, dan hantarkan perincian yang diperlukan. Bayaran tempahan sebanyak RM1,500 perlu dibayar, dan ia nanti akan ditolak daripada harga keseluruhan kenderaan yang dipilih. Wakil jualan Volkswagen selepas itu akan menghubungi anda untuk mengesahkan tempahan dan pembelian, seterusnya mendaftar kenderaan dan menyediakan ia untuk penyerahan.

“Kenaikan jualan atas talian telah mengubah cara orang ramai membeli-belah, dan penjualan 12 Beetle dalam Lazada dalam tempoh cuma 20 minit telah mengesahkan kepercayaan kami bahawa rakyat Malaysia sudah bersedia dan boleh menerima pembelian kenderaan secara atas talian. Ini adalah satu pembangunan yang penting bagi jenama Volkswagen dan kami sangat teruja untuk membawa Volkswagen Marketplace ke Malaysia,” kata Pengarah Urusan VPCM, Erik Winter.