Toyota telah mengumumkan akan melanjutkan usahasama syarikat itu dengan Uber dalam rangka untuk membangunkan serta memasarkan perkhidmatan perkongsian kenderaan autonomous. Syarikat Jepun itu akan melabur sebanyak US$500 juta di dalam Uber, dan kenderaan Toyota yang dibina khusus untuk tujuan itu akan digunakan dalam rangkaian Uber bersama-sama dengan teknologi yang dibangunkan oleh kedua-dua syarikat.

Dari kenyataan rasmi, kenderaan yang akan digunakan untuk perkhidmatan ini ialah Toyota Sienna. Ia akan turut menampilkan sistem pemanduan autonomous Uber dan sistem sokongan keselamatan automatik Toyota Guardian.

Toyota juga akan menggunakan kemudahan maklumat bagi kenderaan terhubung, dikenali sebagai Mobility Services Platform (MSPF), dengan pelaksanaan ujiannya bagi perkhidmatan Uber dijangka dilakukan pada 2021 nanti.

“Kedua-dua sistem oleh Uber dan Toyota ini akan meninjau secara mandiri perksekitaran kenderaan serta situasi masa nyata, sekaligus mempertingkat keselamatan kenderaan bagi kedua-dua pemanduan automatik dan juga kenderaan. Kami berharap kerjasama ini akan mempercepat pembangunan dan pelaksaaan teknologi pemanduan automatik kedua-dua pihak yang terlibat ini,” jelas CEO Institut Kajian Toyota serta Fellow TMC, Gill Pratt.

Antara perkara yang ingin dicapai daripada usahasama ini ialah untuk memperkemas perniagaan pemanduan automatik Uber. Kejadian kemalangan melibatkan kenderaan kendalian autonomous Uber sebelum ini sedikit sebanyak memperlahankan usaha syarikat itu, terutamanya kerana melibatkan soal keselamatan.