Kami baru sahaja selesai sesi pra tonton eksklusif SUV pertama Proton iaitu X70 dan dua model pemanduan sebelah kanan lengkap ditunjukkan di depan mata. Selain daripada itu, beberapa wakil Proton turut melakukan pembentangan berkenaan model ini, termasuklah ketua rekaan Proton, Azlan Othman.

Seperti yang sudah diketahui, X70 ini adalah sebuah SUV yang menggunakan asas daripada Geely Boyue versi facelift terkini, dan kebanyakan kerja yang dilakukan oleh Proton adalah untuk menukarkannya kepada pemanduan sebelah kanan. Walaubagaimanapun, beberapa ubah suai lain turut dilakukan supaya ia berpadanan dengan jenama Proton serta pasaran di negara ini.

Melihat kepada rekaannya, X70 mempunyai perbezaan yang jelas berbanding Boyue pada bahagian grilnya. Selain terdapat lambang Proton di tengahnya, Azlan turut memberitahu rekaan gril ini mendapat inspirasi daripada busur panah dan ia menggantikan gril jenis “expanding cosmos” yang terdapat pada Boyue.

Kemudiannya pada gril ini juga, terdapat corak berwarna kelabu yang mengisi tengahnya, dan bahagian ini mendapat inspirasi daripada ukiran kayu yang terkenal dalam hasil kerja tangan di Malaysia. Di sekeliling gril ini terdapat kemasan krom berkilat.

Sebagai satu kebetulan, Boyue yang direka oleh Peter Horbury sememangnya diserap dengan elemen rekaan daripada harimau dan Proton juga menggunakan logo harimau. Pengaruh ini boleh dilihat melalui bentuk tepi X70 dan juga lampu utamanya yang mempunyai mata seperti harimau. Di bahagian tepi lampu depan dan belakang X70 ini terdapat ukiran yang tertulis nama Proton.

Selain di bahagian luar, pengaruh tempatan turut digunakan pada bahagian dalam X70, di mana konsep rekaan sama seperti gril tadi digunakan pula pada kemasan berhampiran pembuka pintu serta permukaan pembesar suara yang juga terdapat di pintu. Pemegang yang terletak di konsol tengah pula dikatakan mempunyai bentuk seperti ombak.

Melalui X70 juga, anda akan nampak Proton bukan sekadar melakukan penukaran logo pada SUV ini malah kerja yang dilakukan adalah lebih banyak. Selain papan pemuka, konsol tengah juga telah diubah supaya bersesuaian dengan kedudukan pemandu yang berada di sebelah kanan. Butang parkir elektronik, Auto Hold, DSC serta penunjuk kedudukan gear juga semuanya sudah berada berhampiran pemandu.