Seperti yang kita sedia maklum, minggu lalu Proton telah pun mendedahkan banyak perincian dan gambar SUV pertama keluaran syarikat itu, X70 lebih awal daripada tarikh pelancarannya. Dan, dari imej SUV versi Malaysia berkenaan, Theophulis Chin mengenakan penggayaan yang diambil daripada SUV berkenaan dan dibayangkan pada model Saga pula.

Di bahagian depan, rekaan Saga yang dibayangkan semula ini menggunakan sentuhan rekaan gril dari X70. Jalur berkembar yang ada pada gril lama juga tiada lagi, dan digantikan dengan bilah gril “infinite weave”, satu corak a la sulaman yang meminjam inspirasi dari hasil kerja tangan Malaysia (batik dan ukiran kayu). Lampu utama juga diberikan bentuk baru, dan ruang masukan udara bahagian bawah bampar yang juga lebih besar.

Beralih ke bahagian belakang, tiada lagi logi Proton yang sebelum ini diletakkan di tengah-tengah palang krom yang menghubungkan kedua-dua lampu belakang; ia telah digantikan dengan tulisan ejaan Proton sahaja, sama seperti yang dapat dilihat pada SUV X70. Rekaan lampu belakang juga turut diubah sedikit, dan ruang yang menempatkan nombor plat juga diberi perubahan.

Kedudukan lampu kabus juga telah dialihkan ke sudut bampar. Selebihnya, rekaan Saga ini kekal sama seperti versi sedia ada. Sekiranya betul-betul Saga perlu diberi wajah baru, adakah pendekatan ini cukup menarik? Apa pandangan anda?