Sistem autonomous bukan sahaja rancak dibangunkan untuk kereta malah juga motosikal. Semasa hari teknologi yang dianjurkan, BMW Motorrad telah memperkenalkan sebuah R1200GS yang boleh bergerak sendiri, dan ini adalah motosikal BMW pertama yang mempunyai kebolehan autonomous.

Kemampuan motosikal ini ditunjukkan depan wakil media di litar ujian BMW di Miramas, Perancis, dan ia boleh memulakan pergerakan, memecut, mengambil selekoh mengikut laluan litar dan kesudahannya berhenti sendiri. Anda boleh melihatnya melalui video di bawah.

R1200GS autonomous ini adalah satu prototaip yang dibangunkan oleh jurutera yang bernama Stefan Hans bersama pasukan beliau, namun menurut BMW mereka tidak mensasarkan penghasilan sebuah motosikal yang boleh bergerak sendiri sepenuhnya.

Sebaliknya, ini adalah satu projek untuk mengumpul pengetahuan tambahan berkenaan dinamik pemanduan dan mengesan situasi bahaya lebih awal, seterusnya menyediakan penunggang dengan sistem keselamatan yang bersesuaian. Antara contoh yang diberi adalah apabila menghampiri persimpangan atau membrek secara mengejut. Ia juga bertindak sebagai platform pembangunan untuk menjadikan motosikal lebih selamat, selesa dan memuaskan.

Selain motosikal autonomous ini, BMW turut menunjukkan beberapa teknologi terkini lain untuk motosikal seperti rangka motosikal yang dicetak secara 3D, lampu membelok dan lampu utama jenis laser. Ini sekaligus memberitahu kepada umum BMW sentiasa mempunyai kemampuan teknologi dan kecemerlangan dalam bidang ini.