Belum sempat diperkenalkan secara rasmi, beberapa gambar MPV Toyota Avanza facelift 2019 bagi pasaran Indonesia mula bocor di Internet. Apa yang dapat dilihat, penampilan versi baru model berkenaan mengambil banyak ilham dari model MPV lebih besar dan mewah keluaran jenama itu, Vellfire.

Wajah depannya kini lebih menonjol, misalnya dengan rekaan bampar yang makin agresif. Antara lain, ia menggunaan rekaan dua lapisan bagi lampu utama – dipisahkan oleh jalur dalam warna badan, sama seperti Vellfire – dengan perumah lampu kabus yang lebih jelas kelihatan.

Bahagian lain yang menerima pembaharuan ialah rekaan gril, dengan jalur lintang yang lebih tebal dan menonjol berbanding sebelumnya. Bahagian belakang pula diberikan rekaan yang lebih ringkas; dua pemantul cahaya merah kini lebih kurus. Elemen berkenaan disertai bahagian krom ditengah, yang bersekali dengan rekaan vertikal lampu belakang yang direka semula.

Lebih ke bawah, ada lagi bahagian pemantul cahaya yang ditempatkan pada bucu sisi bampar. Sama seperti sebelum ini, Avanza di sana akan ditawarkan dalam dua versi, standard dan juga Veloz. Versi kedua ini hadir dengan rupa depan dan belakang yang sedikit berbeza dan lebih sporty.

Di bahagian dalam, rekaan secara umumnya masih kekal, namun diberikan lebih banyak ciri-ciri bernilai tambah yang lain. Sebagai contoh, sistem pendingin hawa kini boleh dikawal melalui butang dan skrin, sistem tanpa kunci, material berkualiti lebih tinggi dan unit utama sistem audio yang dipertingkat.

Berdasarkan maklumat yang ada setakat ini, Avanza di Indonesia akan ditawarkan dengan dua pilihan enjin, 1.3 liter (96.5 PS/120 Nm) atau 1.5 liter (104 PS/136 Nm) dengan padanan transmisi automatik empat-kelajuan atau manual lima-kelajuan. Di Indonesia, Avanza turut dipasarkan oleh Daihatsu sebagai model Xenia. Model berkenaan turut akan menerima kemaskini yang sama.