Sejak model pertamanya dilancarkan pada 2014, Proton berkata lebih 50,000 unit Iriz telah pun berjaya dijual. Walau pun ia tidak dapat mengatasi angka jualan yang ditunjukkan oleh pencabarnya, Perodua Myvi, namun kehadiran Iriz di negara ini mampu merancakkan lagi pasaran bagi segmennya.

Pada 28 Februari lalu, Proton telah menganjurkan sesi pra-tonton untuk Iriz 2019. Walau pun tarikh pelancarannya tidak dimaklumkan, namun dalam masa yang sama, Proton turut mengumumkan bahawa tempahan secara dalam talian telah pun dibuka mulai 1 hingga 11 Mac ini, dengan yuran tempahan sebanyak RM9.99 sahaja.

Dengan menawarkan lima varian iaitu Standard 1.3L MT, Standard 1.3L CVT, Executive 1.3L CVT, Executive 1.6L CVT dan Premium 1.6L CVT, Iriz 2019 diberikan suntikan imej yang lebih segar dan bergaya. Malah rekaan yang diperagakan banyak mengikut konsep baharu Proton, yang pada mulanya diperkenalkan menerusi SUV X70.

Padanan bampar baharu dengan corong pengambilan bawah yang lebih lebar dan corong aliran udara palsu ditonjolkan. Lebih menarik dengan kehadiran gril hitam yang lebih besar berbanding model semasa yang menampakkan ciri yang lebih tradisional dengan menjadikan busur panah dan corak songket sebagai sumber inspirasi, rekaan yang pertama kalinya diterapkan pada X70. Ternyata ia menjadi signatur baharu bagi Proton apabila rekaan sebegini ditampilkan bagi model baharu atau yang diperbaharui.

Menambahkan lagi kesegaran pada wajah hadapannya dengan padanan lampu utama yang lebih langsing bersama lampu nyalaan siang (DRL) LED baharu (hanya untuk varian tinggi).

Profil sisinya tidak berubah, namun ditampilkan dengan roda aloi pelbagai-jejari yang diinspirasikan dari rotor blade baharu, dengan saiz 14-inci untuk model asas Standard 1.3L MT dan 15-inci bagi empat model atasnya.

Melewati bahagian belakangnya pula, perkataan ‘Proton’ dalam rekaan 3D cukup menarik pandangan. Gaya baharu yang diperkenalkan oleh Proton ini memang mirip dengan pembawakan Volvo dan Geely. Jarang syarikat kereta menempatkan perkataan jenamanya yang lebih besar berbanding lencana modelnya di bahagian belakang sebegini.

Selain itu, lampu belakang dengan grafik baharu yang menurut Proton memberikan rupa yang lebih lebar pada kereta ini. Bukan itu sahaja, bampar belakang turut ditukar, kali ini menampilkan bahagian kelihatan seperti diffuser yang lebih menyerlah, bersama sepasang liang udara menegak pada kedua-dua sisi. Kecuali model asas, semua varian turut dilengkapi dengan spoiler dan antena sirip jerung baharu.

Bahagian kabin juga tidak terlepas daripada suntikan yang lebih segar. Ini termasuklah memilih ambien yang lebih gelap bagi menampilkan sifat yang lebih sporty bagi Iriz 2019 ini. Selain itu, terdapat beberapa elemen baharu yang ditampilkan, ini termasuklah paparan pelbagai-info TFT LCD, meter analog yang lebih besar dan tombol gear (untuk varian MT).

Dan pastinya tiga varian tertinggi lebih menarik dengan kehadiran unit utama berasaskan Android dengan paparan sesentuh tujuh-inci, data dalaman 16 GB, fungsi mirroring untuk telefon pintar, paparan pelbagai-info TFT, kamera pandang belakang dengan Dynamic Line, dan ketersambungan telefon pintar.

Bertambah menarik untuk varian tertinggi, ia didatangkan dengan ciri tambahan baharu termasuklah Online Navigation, cermin pandang belakang tanpa bingkai yang diinspirasikan dari model Volvo, tombol gear, sambungan 4G & Wifi dan Arahan Suara seperti yang ditampilkan buat pertama kalinya pada SUV X70. Malah Iriz merupakan model hatchback segmen-B pertama yang ditampilkan dengan fungsi Arahan Suara ini yang terkenal dengan dailog permulaan ‘Hi Proton’ sebelum memulakan pertanyaan lain.

Ciri-ciri lain yang masih dikekalkan termasuklah dua port pengecas USB, ECO Drive Assist, dan untuk tiga varian tertinggi tetap dipadankan dengan butang penghidup enjin (kunci manual untuk model asas Standard 1.3L MT & Standard 1.3L CVT), roda stereng balutan kulit dan tempat duduk separa kulit untuk varian tertinggi. Selain suis kawalan untuk pendingin hawa manual yang turut ditampilkan.

Aspek keselamatan juga tiada perubahan, masih kekal dengan dua beg udara (enam beg udara untuk varian tertinggi), ABS dan EBD, Kawalan Kestabilan dan cagak Isofix.

Sebagai pengetahuan, Iriz 2019 masih kekal dengan dua pilihan enjin iaitu 1.6 liter VVT berkuasa 107 hp/150 Nm dan juga 1.3 liter VVT berkuasa 94 hp/120 Nm. Kedua-duanya dipadankan dengan kotak gear CVT automatik, dan lima-kelajuan manual hanya untuk model 1.3 liter.

Walau pun tiada perubahan untuk enjin dan transmisi, untuk Iriz 2019 ini, Proton mendakwa telah menambah baik prestasi brek, NVH, dan juga lebih menjimatkan bahan api. Bukan itu sahaja, kualitinya telah dipertingkatkan berdasarkan standard penilaian yang dikenali sebagai GCPA Rating, yang ditetapkan oleh Geely.

Selepas sesi pra-tonton ini, kami juga berpeluang menguji seketika Iriz 2019 di litar ujian Pusat Kecemerlangan Proton ini. Kami telah diberikan varian 1.6 Premium CVT untuk dilenjan. Dengan kelajuan yang tinggi sekitar 120-140 km/j, bunyi bising kurang menyerap ke dalam enjin, ini termasuklah bunyi yang dihasilkan oleh CVT.

Menurut Proton, Geely menggunakan Punch CVT yang sama pada beberapa modelnya di China, yang dibangunkan untuk membuatkan CVT lebih senyap, lebih responsif dan neutral yang turut diimplementasikan pada Iriz. Walau bagaimana pun, dalam kelajuan yang tinggi, bunyi bising yang terhasil dari seretan tayar dan angin tetap jelas kedengaran dari dalam kabin.

Selain itu, kami turut dimaklumkan peredam yang lebih berdinamik digunakan untuk membantu mengurangkan getaran yang terhasil menerusi roda stereng dan pedal. Dan ternyata usaha ini menampakkan penghasilan yang optimum kerana sudut getarannya dirasai berkurangan berbanding model sebelumnya.

Selepas selesai pandu uji di litar, kami dipelawa untuk menjadi ‘penumpang’ untuk ujian slalom yang dikendalikan oleh staf Proton sendiri. Ujian slalom ini adalah bagi menguji keupayaan dinamik termasuk beberapa ciri keselamatan yang ada seperti ESC dan sistem kawalan cengkaman. Penulis pernah menguji Iriz model 2014 untuk ujian slalom walau pun bukan dalam pemanduan yang hardcore. Ternyata, Proton masih berbangga dengan pengendaliannya dan mengekalkannya sehingga ke hari ini.

Bagi Proton, selain imej yang ditonjolkan, pengendalian yang memuaskan adalah kunci utama untuk ‘menjual’ produk mereka. Meningkatkan aspek pengendalian dari masa ke masa dengan objektif untuk memastikan model mereka tetap mampu menarik perhatian ramai, justeru Iriz 2019 ini masih mampu memberikan pengendalian yang memuaskan dan terus mempertaruhkan kredibiliti yang ada biar pun terpaksa bersaing dengan model pesaingnya termasuk Perodua Myvi yang lebih kencang daripada segi jualannya.

Jadi, bagi Iriz 2019, tiket yang bakal menentukan jualannya mungkin lebih terdorong pada peningkatan dalam rekaan, yakni menampilkan gaya yang lebih sporty dan setara dengan arah rekaannya yang terbaharu. Atau pun, bagi yang mementingkan pengendalian yang mantap bagi sebuah hatchback mampu milik, Iriz 2019 mungkin boleh diletakkan sebagai salah satu pilihan anda.

GALERI: Proton Iriz Premium 1.6L CVT 2019

GALERI: Proton Iriz Executive 1.6L CVT 2019