Triumph Motorcycles Malaysia dalam majlis yang sama dengan pelancaran Scrambler 1200 turut memperkenalkan model baru Street Twin yang dijual pada harga RM55,900 serta satu lagi variasinya iaitu Street Scrambler pada harga RM64,900.

Bagi model baru Street Twin 2019 ini, daripada aspek penampilan, rekaan asasnya masih sama tetapi kini didatangkan dengan rim aluminium, logo serta paparan instrumen yang lebih premium. Kemudiannya, beberapa perincian lain turut diperbaharui, termasuk tapak lampu hadapan, lencana pada tangki, bahan untuk tempat duduk serta unit lampu utama itu sendiri.

Tidak terhenti setakat di situ, prestasi model ini juga dipertingkat, bermula dengan bahagian enjin. Walaupun masih menggunakan unit asas sama iaitu unit dua silinder selari 900 cc HT, kuasanya telah dipertingkat sebanyak 10 PS (+18%) dan had kitaran tertinggi enjin telah dinaikkan sebanyak 500 rpm. Tork pula masih berada pada 80 Nm. Semua ini adalah hasil daripada penggunaan crankshaft, dead shaft, balance shaft dan klac yang lebih ringan.

Selain daripada itu, demi memberikan tunggangan yang lebih memuaskan, aspek ergonomik untuk penunggang dan juga penumpang motosikal ini telah diperbaiki dan dijadikan lebih dinamik dengan katrij fork hadapan berspesifikasi tinggi dengan jarak gerak 120 mm. Angkup brek juga dipertingkat dengan unit empat piston daripada Brembo di hadapan.

Untuk sistem elektronik, Street Twin 2019 kini didatangkan secara standard dengan dua pilihan mod tunggangan (Road dan Rain), brek ABS, sistem kawalan cengkaman yang boleh ditutup, soket pengecas USB, lampu belakang LED, immobiliser dan klac jenis Torque Assist.

Untuk model standard, Triumph menawarkan tiga warna bagi Street Twin 2019 iaitu Matt Ironstone, Korosi Red dan Jet Black, dan pengguna boleh memilih pelbagai aksesori lain yang terdapat di dalam katalog. Untuk menjadikannya lebih senang, terdapat juga dua pakej lain iaitu kit Urban Ride dan Cafe Custom yang boleh menjadikan penampilan motosikal itu berbeza.

Pergi pula kepada model Street Scrambler 2019, memandangkan ia menggunakan asas yang sama dengan Street Twin, peningkatan yang diberi berbanding model sebelum ini juga adalah sama, bermula pada bahagian enjin, yang kini berkuasa 65 PS (naik 10 PS/18%), tork 80 Nm dan had kitaran tertinggi enjin telah dinaikkan sebanyak 500 rpm.

Kemudiannya pada bahagian elektronik, Street Scrambler juga kini dilengkapi dengan dua pilihan mod tunggangan (Road dan Rain), brek ABS, sistem kawalan cengkaman yang boleh ditutup, soket pengecas USB, lampu belakang LED, immobiliser dan klac jenis Torque Assist.

Pengendalian Street Scrambler juga dijadikan lebih baik dengan penggunaan katrij fork hadapan berspesifikasi tinggi dengan jarak gerak 120 mm serta angkup brek Brembo baru. Ini melengkapi ciri lain Street Scrambler seperti pemegang yang lebar, tempat letak kaki lebih ke hadapan, rim lidi 19 inci di hadapan serta tayar Metzeler Tourance yang diberikan secara standard.

Untuk penampilan, model tahun 2019 ini dilengkapi dengan panel tepi yang diletakkan dengan logo lebih kontemporari, panel instrumen gaya baru, tempat duduk berorientasikan jelajah dengan gabungan fabrik dan kulit tahan lasak serta jarak antara fork yang lebih lebar. Pilihan warna yang disediakan pula adalah Fusion White, Cranberry Red dan Khaki Green.

Selain pilihan aksesori yang pelbagai dalam katalog Triumph, pembeli juga boleh mendapatkan kit khas Urban Tracker yang akan menjadikan motosikal ini lebih lengkap bersama beg barangan di tepi, ekzos Vance & Hines, penutup tempat mengisi minyak hitam aluminium CNC, jeriji di depan lampu, pelindung bawah enjin dan beberapa lagi aksesori lain.

GALERI: Triumph Street Twin 2019


GALERI: Triumph Street Scrambler 2019