Honda telah menunjukkan X-NV Concept semasa pameran Auto Shanghai 2019, di mana ini adalah model yang memberi petunjuk awal kepada kenderaan elektrik yang akan diperkenalkan kepada pasaran sana oleh Dongfeng Honda pada separuh kedua tahun 2019.

Ada betulnya jika anda merasakan ini adalah sebuah HR-V yang digayakan semula. Walaubagaimanapun, X-NV mempunyai bahagian yang tersendiri, termasuk kemasan petak bertekstur sepanjang bahagian bawah bampar hadapan, jalur biru pada beberapa bahagian, serta logo khas di tengah grilnya (yang juga mungkin menyembunyikan tempat mengecas).

Bahagian belakang mempunyai perbezaan yang jelas berbanding HR-V, di mana lampunya lebih nipis, dan menggunakan jalur nyalaan merah yang bersambung dari satu penjuru ke penjuru yang lain. Pemantul cahaya dalam lampu itu pula kebanyakannya berwarna krom.

Sebelum ini juga Honda telah mengumumkan perancangan jangka masa panjang untuk kenderaan elektrik mereka di China, iaitu untuk memperkenalkan lebih 20 model dengan kuasa elektrik menjelang tahun 2025. Tahun lepas, Honda bersama satu lagi rakan kongsi mereka di China iaitu Guangzhou Automobile Group (GAC) telah memperkenalkan Everus VE-1.

Dalam kenyataan rasmi untuk X-NV ini, Honda tidak menyatakan sebarang perincian teknikal, tetapi ia berkemungkinan sama seperti VE-1, iaitu menggunakan motor elektrik 161 hp (120 kW) dan 280 Nm, bersama bateri 53.6 kWh.