Seperti yang kami laporkan semalam, Subaru Forester generasi kelima akan dipasang di kilang Tan Chong Subaru Automotive (Thailand) yang baru dilancarkan semalam. Selain Thailand, ia juga akan diedarkan di Malaysia, Vietnam dan Kemboja. Maka, pastinya ramai yang tertanya-tanya, bagaimana dengan harganya memandangkan jika di Malaysia, ia akan menjadi model yang diimport sepenuhnya (CBU) berbanding model sebelum ini yang memangnya unit pemasangan tempatan.

Wakil paultan.org, Gerard Lye, yang berada di Thailand untuk menghadiri sesi pelancaran kilang terbabit semalam sempat bertanyakan perkara ini kepada pengarah urusan Tan Chong International, Glenn Tan. “Ya, sudah pasti lebih mahal berbanding model semasa Forester, tapi kami akan pastikan harganya kompetitif,” ujar Tan.

Tambahnya lagi, “Ia tidak akan menjadi murah seperti model semasa yang ada di pasaran Malaysia sekarang. Pastinya ada peningkatan harga, tetapi kami percaya, berbanding model pesaing lain, harganya lebih munasabah. Kami juga berhadapan dengan situasi yang lebih kurang sama di Taiwan, Filipina, Thailand, Singapura, dan Hong Kong. Walau bagaimana pun, kami tidak melihat soal kenaikan harga ini akan menjadi isu.”

Sebelum ini juga pernah didedahkan bahawa Forester serba baharu akan dilancarkan di Malaysia pada pertengahan 2019, dengan dilengkapi sistem bantuan pemandu EyeSight untuk varian tertinggi. Pada mulanya, ia dijangka dilancarkan pada April 2019, tapi nampak gayanya kena tunggu sedikit masa lagi pula.

Forester baharu telah pun dilancarkan di Thailand, dengan tiga varian ditawarkan, bermula 2.0i-L berharga 1,330,000 baht (RM171,610), diikuti 2.0i-S pada 1,380,000 baht (RM178,009) dan 2.0i-S EyeSight pada 1,450,000 baht (RM187,039).

Bagi spesifikasinya, semua varian yang dijual di Thailand menerima enjin FB20 (156 PS/196 Nm), Lineartronic CVT dan sistem Symmetrical All-Wheel Drive. Senarai ciri yang ditampilkan juga lebih komprehensif, dan ini termasuklah lampu utama LED, roda 17- atau 18-inci, skrin sesentuh lapan-inci, kawalan suhu dwi-zon dan tailgate berkuasa.

Kit keselamatan pula dilengkapi dengan tujuh beg udara (hadapan, sisi, tirai dan bahagian lutut pemandu), Active Torque Vectoring, Vehicle Dynamics Control (VDC), ABS dengan EBD, Brake Assist dan cagak Isofix.

Manakala varian tertingginya menerima pakej EyeSight, dengan Pre-Collision Braking dan Throttle Management, Lane Sway, Departure, Adaptive Cruise Control dan Lead Vehicle Start Alert. Ia turut dilengkapi dengan Lane Change Assist, Rear Cross-traffic Alert dan Blind Spot Monitor.