Tidak lama lagi UMW Toyota Motor (UMWT) akan melancarkan Avanza facelift 2019, dan syarikat itu telah mendedahkan beberapa informasi berkenaan MPV yang disegarkan semula itu dalam laman web mereka. Sekiranya betul berminat, anda juga boleh mendaftar untuk mendapatkan sebarang informasi terkini.

Avanza baru akan ditawarkan dalam tiga varian, bermula dengan 1.5E sebagai yang paling asas, berharga RM80,888 tidak termasuk insurans. Seterusnya adalah varian 1.5S pada harga RM83,888, dan varian paling tinggi 1.5S+ dijual pada harga RM87,888. Pembeli juga akan menerima jaminan selama lima tahun tanpa had batuan.

Semua tiga varian ini datang dengan enjin petrol empat silinder 1.5 liter NA 2NR-VE, yang dipadankan bersama transmisi automatik empat kelajuan secara standard, mampu menghasilkan kuasa 105 PS (103 hp) pada 6,000 rpm dan 136 Nm tork pada 4,200 rpm.

Kuasa ini disampaikan kepada roda belakang, sama seperti Avanza sebelum ini, dan satu-satunya kelainan adalah model facelift ini tidak didatangkan dengan pilihan transmisi manual lima kelajuan. Enjin 2NR-VE ini juga digunakan pada Rush serta Perodua Myvi terbaru.

Dari aspek gaya, Avanza baru ini seperti mendapat pengaruh daripada model Vellfire, terutamanya pada bahagian depan di mana kemasan pada grilnya ditarik sehingga ke tepi dan membelah lampu utama kepada dua bahagian. Bahagian bawah bampar pula hampir sama seperti Veloz (Avanza yang lebih sporty) yang dijual di Indonesia.

Pada bahagian belakang, anda dapat melihat lampu yang telah direka semula, di mana ia bersambung dengan pemantul cahaya warna merah yang melekat pada pintu but dan mempunyai jalur krom di tengah. Bentuk keseluruhan MPV ini masih sama, dan semua varian menggunakan rim 15 inci dengan tayar 185/65 – varian 1.5S dan 1.5S+ menggunakan rim warna dua tona.

Lampu utama jenis bi-LED, lampu kabus hadapan, antena bentuk sirip dan spoiler atas bumbung diberikan secara standard untuk semua varian. Kemudiannya, cuma varian asas sahaja yang tidak diberikan dengan cermin sisi boleh lipat secara elektrik, serta kemasan krom dan pemantul cahaya merah di pintu but belakang seperti yang disebutkan tadi.

Masuk ke dalam, susun atur papan pemuka telah diubah sedikit untuk dipasang dengan panel tengah baru yang memegang skrin infotainmen serta butang kawalan untuk sistem pendingin hawa automatiknya (ada corong khas untuk penumpang di belakang).

Varian 1.5S+ juga menerima skrin sesentuh 6.75 inci Display Audio untuk sistem infotainmen, yang seterusnya membolehkan ia disambung dengan Apple CarPlay, Android Auto dan kamera undur. Varian lain cuma akan diberi dengan unit Double-DIN, tetapi skrin Display Audio itu turut ditawarkan sebagai pilihan tambahan. Varian asas menggunakan empat pembesar suara manakala varian lain mendapat enam pembesar suara.

Pada bahagian lain, varian 1.5E mendapat roda stereng urethane biasa dan meter analog, manakala varian lain mendapat butang kawalan pada stereng, kemasan krom, meter yang lebih sporty dan panel instrumen pelbagai info. Semua varian datang dengan tempat duduk dibalut fabrik serta pengecas USB.

Untuk barangan keselamatan, Avanza baru ini masih menggunakan cuma dua beg udara, ABS dengan EBD dan cagak ISOFIX di tempat duduk baris kedua. Walaupun begitu, varian 1.5S+ diberi dengan pemerhati titik buta serta amaran trafik dari belakang (RCTA) – varian lain tidak mendapat sistem ini.

Varian 1.5S+ juga adalah satu-satunya varian yang mendapat perakam video digital hadapan (DVR) secara standard, namun ia masih ditawarkan sebagai pilihan tambahan pada varian lain. Pembeli juga boleh menambah kamera DVR untuk bahagian belakang atau monitor pandangan keliling untuk 1.5S+.