Honda telah mendedahkan sebahagian perincian untuk hatchback comel elektrtik sepenuhnya Honda e yang akan masuk ke pasaran pada tahun 2020 nanti – kali ini satu set gambar menunjukkan model tersebut dalam semua lima warna yang akan ditawarkan, serta perincian kuasa yang dihasilkan oleh motor elektriknya.

Sebelum ini, Honda mengesahkan bahawa model produksi elektrik sepenuhnya pertama mereka ini akan mendapat bekalan kuasa dari bateri lithium-ion 35.5 kWh yang boleh dicas pantas dalam masa 30-minit bagi mendapat cas 80% penuh, bersama jarak perjalanan melebihi 200 km. Dan sekarang jenama tersebut mendedahkan bahawa tenaga berkenaan akan dibekalkan kepada motor elektrik berkuasa 150 PS (110 kW) dan juga tork maksima dari rpm sifar 300 Nm.

Kuasa berkenaan bukan dialirkan ke roda hadapan seperti Honda biasa, sebaliknya akan memutarkan roda belakang. Dan bersama bateri diletakkan di lantai dengan kedudukan ditengah-tengah kereta, ia merendahkan titik graviti kereta ini sehingga sekitar 50 cm dari permukaan tanah, serta menghasilkan agihan berat sempurna 50:50.

Ditambah dengan juntaian hadapan dan belakang yang pendek serta badan yang agak lebar, Honda mendakwa jurutera mereka menumpukan kepada aspek bagi memperbaiki dinamik pemanduan untuk memberikan pengalaman yang seronok dengan menghasilkan kestabilan yang optimal dan prestasi pengendalian kepada kereta elektrik tersebut.

Menurut jenama Jepun itu lagi, dengan dipacu roda belakang, kereta ini dapat menampilkan radius pusingan stereng 4.3 meter membolehkan ia mudah dikendali dalam kawasan bandar yang sibuk. Dengan titik graviti rendah juga, Honda tidak perlu memadankan suspensi yang terlalu keras bagi mendapatkan olengan badan yang minimal.

Kereta ini juga hadir dengan suspensi bebas dari jenis Topang Mcpherson untuk bahagian hadapan dan belakang bagi memastikan ia selesa untuk setiap penumpang.

Untuk memandu kereta ini, Honda menghasilkan sistem Kawalan Pedal Tunggal, bagi membolehkan pemandu memecut dan memperlahkan kereta dengan hanya menggunakan satu pedal sahaja. Jika anda menekan pedal tersebut, ia berfungsi seperti pedal pendikit biasa. Tetapi jika kaki diangkat dari pedal, ia akan memberikan regenerative braking secara automatik dan akan memperlahankan kereta.

Honda mendakwa bahawa sistem Kawalan Pedal Tunggal ini akan meningkat kadar efisien ketika memandu di kawasan bandar moden dan mengurangkan keperluan untuk menggunakan lebih dari satu pedal, seterusnya menawarkan pemanduan yang lebih lancar dan mengujakan dengan kawalan maksimum untuk pemandu.

Jika dalam keadaan normal masih tidak merangsang deria pemanduan anda, butang ‘Sport Mode’ turut disediakan bagi memberi pemanduan yang lebih mengujakan. Dalam pendedahan lebih awal, Honda juga telah mengesahkan bahawa sistem kamera sisi untu menggantikan cermin sisi konvensional adalah standard untuk semua varian Honda e.

Model produksi sebenar kereta ini akan didedahkan pada tahun ini, dan pelanggan di UK, Jerman, Perancis dan Norway sudah pun boleh membuat tempahan. Manakala untuk negara-negara Eropah lain, mereka boleh mendaftarkan minat mereka menerusi laman web global Honda.