Mercedes-Benz telah pun mendedahkan versi facelift bagi model GLC dan GLC Coupe, termasuklah versi berkuasa yang menggunakan lencana “63”, tetapi versi pertengahan “43” masih lagi belum diperkenalkan. Persoalan yang ada bakal terjawab tidak lama lagi kerana syarikat itu baru sahaja mengeluarkan teaser Mercedes-AMG GLC 43 4Matic dan GLC 43 4Matic Coupe melalui laman media sosial mereka.

Berdasarkan klip video pendek yang menampilkan GLC 43 Coupe, SUV prestasi ini dilihat mempunyai lampu utama Multibeam LED dengan DRL yang direka semula, lampu belakang dengan grafik bulat di dalamnya serta gril Panamericana di hadapan. Untuk bahagian dalam, terdapat sistem Mercedes-Benz User Experience (MBUX) yang termasuk skrin sesentuh 10.25 inci dan pad kawalan sesentuh.

Selain perubahan visual, model facelift GLC 43 sepatutnya juga datang dengan enjin yang dipertingkat. Pada model sekarang ini, enjin V6 3.0 liter twin-turbo M276 yang digunakan mampu menghasilkan 362 hp (367 PS) dan 520 Nm tork, digabungkan bersama transmisi automatik sembilan kelajuan 9G-Tronic dan sistem pacuan semua roda 4Matic. Perincian lanjut model facelift ini hanya akan diketahui apabila ia didedahkan secara rasmi tidak lama lagi.

Mercedes-AMG GLC 43 4MATIC Coupe di Malaysia

Mercedes-AMG GLC 43 4MATIC di Malaysia