Nissan Leaf generasi kedua dilancar di M’sia – 100% elektrik dengan 148 hp/320 Nm, harga dari RM189k

Nissan Leaf generasi kedua dilancar di M’sia – 100% elektrik dengan 148 hp/320 Nm, harga dari RM189k

Setelah pertama kali ditunjukkan kepada umum ketika KLIMS 2018, dan terbaru dilihat sedang diangkut di atas lori untuk dihantar, Nissan Leaf generasi kedua hari ini dilancarkan secara rasmi untuk pasaran Malaysia. Kereta elektrik (EV) sepenuhnya berkenaan akan dijual pada harga RM188,888 tidak termasuk insurans.

Berbanding model generasi pertama, Leaf serba baru ini menampilkan prestasi yang jauh lebih baik dengan motor elektrik EM57 berkuasa 148 hp/320 Nm, diterjemahkan kepada 38% lebih berkuasa dan 26% lebih tork. Ini juga menjadi model pertama dengan ciri e-pedal di dunia, yang membolehkan pemandu menggunakan hanya satu pedal kaki – tekan untuk bergerak dan lepaskan untuk membrek – dan mengaplikasikan kaedah regenerative braking.

Pecutan 0-100 km/j kereta ini pula boleh dicapai dalam masa 7.9 saat. Kelajuan maksimum pula ialah 155 km/j, dihadkan secara elektronik. Dari segi rekaan, ia juga ditampilkan di dalam reka bentuk seperti hatchback normal dan sporty dengan ukuran dimensi 4,480 mm panjang, 1,790 mm lebar dan 1,540 mm tinggi.

Nissan Leaf generasi kedua dilancar di M’sia – 100% elektrik dengan 148 hp/320 Nm, harga dari RM189k

Rekaan khusus yang membezakan Leaf berbanding model Nissan lain ialah seperti gril holografik “diamond”, lampu nyalaan siang LED bentuk boomerang, lampu utama LED dan lampu belakang kombinasi LED serta rim 17-inci aloi “Turbine”. Ruang dalaman pula antara lain dilengkapi dengan paparan tujuh-inci serta kemasan balutan kulit Alcantara. Dengan tempat duduk belakang direbahkan, ruang barangan yang tersedia mencecah 1,176 liter; 435 liter dengan barisan kedua ditegakkan.

Nissan Leaf di Malaysia ditawarkan dalam varian standard yang didatangkan dengan bateri lithium-ion 40 kWh, manakala versi Nissan Leaf e+ dengan bateri 62 kWh tidak akan dijual di sini oleh Edaran Tan Chong Motor (ETCM) selaku pengedar rasminya disebabkan faktor harga. Menurut Nissan, bateri yang dibangunkan sendiri ini telah diuji dengan menyeluruh, termasuk di dalam situasi banjir dan juga ujian kilat.

Dengan satu cas penuh, Leaf mampu untuk bergerak sejauh 311 km dalam kitaran ujian NEDC. Leaf direka bagi membolehkan ia di cas semula dengan dua jenis penyambung iaitu Type 1 (pengecas AC dengan kadar cas maksima 6.6 kW) dan CHAdeMO (pengecas DC pantas dengan kadar cas maksima 50 kW dalam masa sekitar 60 minit) – kedua-dua soket berkenaan terletak pada “hidung” kereta ini.

Nissan Leaf generasi kedua dilancar di M’sia – 100% elektrik dengan 148 hp/320 Nm, harga dari RM189k

Dengan kaedah cas biasa menerusi wallbox pada kadar 6.6 kW, bateri Leaf memerlukan lima hingga tujuh jam untuk mendapatkan kuasa penuh (Nissan menyatakan bahawa lapan jam diperlukan sekiranya di cas pada kadar 6 kW). Jadi jika Nissan Leaf di cas menggunakan pengecas awam 230V/16A 3.7 single-phase atau 230V/13A 3.0 kW single-phase di Malaysia, ia mungkin mengambil masa sekitar 10-12 jam.

Ia juga boleh memberhentikan kereta sepenuhnya dan kembali bergerak selepas itu, sama seperti yang boleh dilakukan oleh sistem Honda Sensing. Selain parkir ProPILOT, turut tersedia ialah e-Pedal, fungsi mudah untuk memulakan, memecut, memperlahankan, memberhentikan serta mengekalkan kedudukan kereta menggunakan pedal minyak sahaja.

Leaf juga lengkap dengan enam beg udara SRS, sistem Nissan Safety Shield yang merangkumi ciri intelligent lane intervention, amaran pertukaran lorong, brek kecemasan pintar, amaran titik buta, pengesanan papan tanda trafik, amaran lintasan trafik di belakang, peninjau pintar 360-darjah serta bantuan kecemasan bagi kesilapan aplikasi pedal pemijak selain ciri standard seperti kawalan kestabilan, ABS dengan Brake Assist dan bantuan mula mendaki.

Nissan Leaf generasi kedua dilancar di M’sia – 100% elektrik dengan 148 hp/320 Nm, harga dari RM189k

Khas untuk pemilik Leaf, mereka boleh berkungjung ke mana-mana daripada 17 lokasi ETCM di seluruh negara untuk menggunakan pengecas 6.6 kW Wallbox secara percuma. Nissan Leaf didatangkan dengan jaminan tiga-tahun atau 100,000 km jarak perjalanan. Ini termasuk penyelenggaraan percuma atau 60,000 km juga selama tiga tahun manakala bagi bateri lithium-ion menerima jaminan selama lapan-tahun atau 160,000 km.

Selain itu, ETCM juga memperkenalkan program Nissan Leaf Owners Priviledge yang menawarkan penggunaan percuma bagi tempoh 23 hari setahun bagi model-model seperti X-Trail, Serena dan juga Navara, bagi tempoh tiga tahun pertama pemilikan.

ETCM juga menawarkan Subscription Programme yang membolehkan pengguna “bayar dan guna” Leaf dengan kontrak tiga-tahun dengan bayaran RM3,500 sebulan. Ini membolehkan pelanggan menikmati Nissan Leaf tanpa perlu merasa bimbang tentang risiko pemilikan yang mungkin ada. Untuk perincian lanjut berkaitan Nissan Leaf 2019, sila layari CarBase.my.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required