Pada tahun 2016, kerajaan pimpinan Barisan Nasional ketika itu, pernah mencadangkan untuk memberikan insentif kepada pemandu berhemah iaitu yang tidak melanggar peraturan jalan raya. Walau bagaimana pun, usaha tersebut senyap begitu sahaja.

Namun, November lalu, Menteri Pengangkutan Anthony Loke, pula berkata, pemandu berhemah di negara ini bakal menerima ganjaran yang berupa rebat petrol dan tol mulai 2019. Dan beberapa bulan lalu, Kerajaan telah berbincang dengan pemain dalam industri insurans untuk memberikan kadar premium insurans yang lebih rendah kepada pemandu berhemah yang mempunyai rekod baik.

Hari ini, Loke mengumumkan perkara tersebut bakal dimuktamadkan dalam tempoh terdekat ini. Menurut laporan yang disiarkan oleh Berita Harian, Loke berkata, pelan berkenaan sepatutnya diumumkan Februari lalu, namun terpaksa ditangguhkan kerana kerajaan perlu menyelesaikan beberapa isu teknikal.

“Sebelum ini memang ada hebahan mengenai usaha memperuntukkan ganjaran, tetapi bukan dalam bentuk insentif tunai oleh kerajaan kerana kita tidak boleh berbuat demikian. Bagaimanapun, kerajaan boleh menjalin kerjasama dengan sektor swasta, termasuk syarikat insurans supaya mereka memberikan penambahan insentif terhadap peningkatan kadar diskaun tanpa tuntutan (NCD) jika pencarum tiada rekod saman trafik.

“Sepatutnya perkara ini diumumkan sempena sambutan Tahun Baharu Cina Februari lalu, namun ketika itu kita berdepan masalah teknikal yang perlu diselesaikan terlebih dulu,” katanya sambil menambah pelan yang mengutamakan pendekatan insentif, berbanding punitif itu dijangka berupaya dilaksanakan hasil kerjasama strategik dengan rangkaian sektor swasta.

Malahan, kementeriannya juga telah membangkitkan usaha pemberian insentif kepada pemandu berhemah dalam mesyuarat Kabinet, semalam.

Sambungnya lagi, “Kerajaan optimis pelan yang bakal menyaksikan penurunan kadar kematian akibat kemalangan jalan raya saban tahun itu berupaya dilaksanakan kerana ia penyelesaian ‘menang-menang’. Jika diperhatikan, dari sisi model perniagaan syarikat insurans, mereka akan meraih manfaat dengan tidak perlu memperuntukkan bayaran tuntutan kepada pencarum jika tiada kes kemalangan hasil pemanduan berhemah.

“Jadi, manfaat ini boleh disalurkan kembali menerusi pemberian insentif dengan meningkatkan kadar pemotongan NCD kepada pencarum dan itu hanya satu contoh membabitkan syarikat insurans. Saya tidak boleh memberikan banyak perincian berhubung perkara ini, namun apa yang boleh diperkatakan ialah pelbagai pihak kini tampil memberikan kerjasama terhadap usaha pemberian insentif kepada pemandu.”

Jelasnya, insentif itu boleh dilakukan dalam bentuk baucar, rebat dan sebagainya menerusi kerjasama dengan syarikat petrol, telekomunikasi serta insurans.