Awal bulan ini, jenama-jenama dari Jepun; Nissan, Mazda dan Honda mengumumkan bahawa prestasi global mereka mengalami kerugian. Nasib yang sama nampaknya menimpa jenama-jenama dari China, apabila keseluruhan permintaan domestik di negara berkenaan yang nampaknya menguncup.

Menurut laporan Automotive News Europe, pertumbuhan ekonomi China dilihat menguncup kepada 6.2% dalam suku kedua tahun ini, berbanding 6.8% pada tempoh sama tahun lalu. Ini secara tidak langsung menjejaskan bahagian pasaran domestik negara berkenaan, yang sebelum meledak sebagai antara pasaran terbesar di dunia.

Bahagian pasaran automotif China jatuh 3.9% untuk separuh pertama 2019 kesan dari jumlah jualan yang jatuh 22% kepada empat juta unit. Kemerosotan ekonomi menyebabkan pembeli dari golongan berpendapatan rendah terjejas teruk, secara tidak langsung membuatkan jualan kenderaan mampu milik yang dijual pada harga 50,000 hingga 100,000 yuan (RM30,000 hingga RM60,000) merosot teruk.

Antara pembuat kenderaan paling besar China – Geely – sudah tentu terkena tempias ini walaupun mereka baharu sahaja meluaskan pilihan modelnya dalam pasaran baru-baru ini.

Tahun lalu, Geely telah memperkenalkan sedan Binrui dan SUV Binyue yang dibina berdasarkan platform B-segment Modular Architecture (BMA), serta model-model dari platform C-segment Modular Architecture (CMA) yang dikongsi dengan Volvo XC40 seperti MPV Jiaji dan SUV Xingyue. Jenama tersebut turut telah melancarkan divisi elektrik sepenuhnya digelar Geometry dengan pengenalan sedan elektrik Geometry A pada April lalu.

Walau bagaimanapun, model-model baharu tersebut tidak menghasilkan angka-angka jualan yang benar-benar memberangsangkan, dan Geely mencatatkan kejatuhan jualan lebih dari 20% selama empat bulan berturut-turut sehingga Julai lalu, dengan jumlah terkini 91,375 unit atau jatuh 24%.

Jenama-jenama China lain turut terjejas kerana pelaburan yang mereka buat bagi membangunkan kenderaan-kenderaan tenaga baharu yang pada asalnya dibuat bagi mengambil kesempatan atas insentif yang diberikan oleh kerajaan. Ini kerana pada 25 Jun lalu, kerajaan China telah memotong lebih dari 50% subsidi yang diberikan untuk kenderaan elektrik (EV) dan hibrid plug-in (PHEV) sebagai langkah untuk merangka semula ekonomi mereka.

Ini menyebabkan harga untuk model-model sedemikian naik dan permintaannya berkurang secara mendadak. Jualan model-model EV dan PHEV BYD menyusut buat pertama kali pada Julai lalu, sebanyak 12% berbanding tempoh sama tahun lalu. Manakala jualan EV satu lagi jenama iaitu Jianghuai jatuh 66% pada bulan lalu.

Perkembangan industri automotif China terus dilihat sukar dalam masa terdekat ini – ia bukan hanya kerana perang perdagangan antara negara tersebut dengan Amerika Syarikat, malah kerajaan China sendiri telah menyatakan bahawa insentif untuk kenderaan-kenderaan tenaga baharu akan dipotong sepenuhnya menjelang akhir tahun ini.