Ferrari telah mendedahkan sepenuhnya F8 Spider, yang sebenarnya merupakan penyambung generasi bagi 488 Spider dan versi bumbung boleh buka bagi F8 Tributo. Pengeluar dari Itali ini memberitahu F8 Spider kurang ekstrem sedikit berbanding 488 Pista Spider (F8 Spider 20 kg lebih berat), tetapi lebih sporty berbanding 488 Spider.

Kuasa yang memacu kenderaan ini datang daripada enjin V8 3.9 liter turbo, dengan kemampuan 720 PS pada 8,000 rpm dan 770 Nm tork pada 3,250 rpm. Semua kuasa ini disampaikan kepada roda belakang melalui transmisi F1 klac berkembar tujuh kelajuan, dan membolehkan ia memecut 0-100 km/j dalam masa 2.9 saat, 0-200 km/j dalam masa 8.2 saat dan laju maksimum 340 km/j.

Dengan jumlah kuasa ini, F8 Spider mempunyai lebih 50 PS berbanding 488 Spider, hasil daripada laluan intake baru yang diambil terus daripada 488 Challenge. Intake ini diubah terus ke belakang, pada sisi spoiler, dan dilalukan terus kepada intake manifold. Rekaan baru ini dapat membantu peningkatan kuasa melalui laluan udara yang lebih baik, dan ia juga mendapat manfaat daripada tekanan dinamik yang dihasilkan oleh bentuk spoiler belakang baru.

Enjin turbo pada model ini juga telah ditala semula untuk memberikan tiada kelambatan (lag), sekaligus dapat memecut terus pada sebarang gear atau kelajuan. Turut dimasukkan dalam pakej adalah Ferrari Dynamic Enhancer (FDE+, diaktifkan dalam Race mode) yang direka untuk menjadikan kereta ini lebih mudah dikawal pada hadnya. Adaptive Performance Launch diberikan secara standard, bersama Ferrari Variable Torque Management yang menyampaikan kuasa lebih lancar secara konsisten.

Pada bahagian dalam enjin, terdapat con-rod, crankshaft serta flywheel titanium, yang mana menurut Ferrari, dapat membenarkan kuasa enjin meningkat secara cepat. Secara keseluruhannya 18 kg dapat dikurangkan pada enjin ini, memberikan kesan positif kepada kitaran inertia. Sistem ekzos serba ringan dengan penapis yang diambil daripada 488 Challenge juga mengurangkan lagi 9.7 kg, dan bentuknya diubah untuk menghasilkan bunyi unik.

Pada bahagian rekaan badan, bentuk keseluruhannya masih lagi sama seperti F8 Tributo, kecuali bahagian bumbung. Bumbung ini boleh dibuka dan dipasang dalam masa 14 saat, dan boleh dilakukan pada kelajuan sehingga 45 km/j. Mekanisme untuk membuka bumbung ini dibahagikan kepada dua bahagian dan terletak di atas enjin.

Satu lagi rekaan unik F8 Spider adalah penutup enjin, dengan ‘tulang belakang’ yang bermula daripada cermin belakang hingga ke spoiler. Selain daripada itu, F8 Spider dan F8 Tributo mempunyai rekaan yang sama, sehinggalah bentuk dan saiz rim.

Begitu juga dengan bahagian kabin, di mana ia cuma boleh menempatkan dua orang, dan datang dengan panel penahan angin aluminium, kemasan gentian karbon serta skrin sesentuh tujuh inci di hadapan penumpang yang disediakan sebagai pilihan tambahan. Setakat ini harganya masih belum didedahkan tetapi datang dengan program penyelenggaraan tujuh tahun secara percuma.