Walaupun sudah mempunyai model sport touring S1000XR di dalam pasaran, BMW Motorrad telah memperkenalkan satu lagi model yang mempunyai karekter sama, tapi dengan enjin lebih kecil iaitu F900 XR di pameran EICMA 2019. Asas yang sama juga digunakan pada satu lagi model baru F900 R, yang merupakan penyambung generasi bagi F800 R.

Kedua-dua F900 XR dan F900 R menggunakan enjin sama, iaitu unit dua silinder selari 895 cc, yang sebenarnya adalah enjin yang dipertingkat daripada enjin 853 cc pada F850 GS. Enjin baru ini mampu menghasilkan kuasa 105 hp pada 8,750 rpm dan 92 Nm tork pada 6,500 rpm. Ia dipadankan bersama kotak gear enam kelajuan dan penunggang boleh memilih mod tunggangan Rain dan Road.

Sekiranya dua mod ini tidak mencukupi, pemilik boleh mendapatkan pakej tambahan Riding Mode Pro, yang memberikan dua lagi tambahan mod tunggangan serta sistem Dynamic Traction Control (DTC), ABS Pro, Dynamic Brake Control (DBC) dan Engine Drag Torque Control (MSR).

Walaupun dua motosikal ini berkongsi banyak ciri yang sama, keduanya mempunyai karekter yang berbeza di mana F900 XR adalah sebuah motosikal sport touring manakala F900 R pula adalah sebuah roadster naked. Pada F900 XR anda boleh melihat ia menyediakan keadaan tunggangan yang lebih tegak serta panel badan yang disesuaikan untuk perjalanan jauh termasuk penghadang angin hadapan yang boleh dilaras.

F900 R pula mempunyai panel badan yang lebih minimum dan bahagian belakang yang lebih kurus. Kedua-duanya menggunakan tangki bahan api plastik, dengan kapasiti masing-masing 13 liter untuk F900 R dan 15.5 liter untuk F900 XR.

Bahagian lain yang berbeza adalah suspensi, di mana F900 XR menggunakan fork USD hadapan dengan jarak gerak 170 mm di hadapan dan monoshock 172 mm di belakang sementara F900 R pula menggunakan suspensi dengan jarak gerak 135 mm di hadapan dan 142 mm di belakang. Dalam keadaan standard ia tidak boleh dilaras, tetapi pemilik diberikan pilihan suspensi pelarasan elektronik Dynamic ESA sebagai tambahan.

Barangan lain yang datang secara standard pada dua model ini adalah semua lampu jenis LED, skrin TFT 6.5 inci dengan ciri BMW Connectivity, brek cakera berkembar dengan angkup Brembo di hadapan, ASC serta brek ABS. Ciri tambahan yang dijual berasingan pula termasuk Adaptive Cornering Light, Keyless Ride, Shift Assistant Pro, Intelligent Emergency Call, ABS Pro dan Intelligent Emergency Call.

Sekiranya motosikal dalam keadaan standard ini dirasakan belum cukup sesuai, anda juga boleh memilih pelbagai lagi aksesori lain dalam katalog BMW Motorrad seperti tempat duduk yang lebih rendah, beg barangan dan pelbagai lagi. F900 R ditawarkan dalam warna Blackstorm Metallic, San Marino Blue Metallic dan Hockenheim Silver Metallic/Racing Red manakala F900 XR pula dalam warna Light White, Galvanic Gold Metallic dan Racing Red.

GALERI: BMW F 900 XR 2020

GALERI: BMW F 900 R 2020