Volkswagen Group mahu mengatur langkah yang lebih besar di masa hadapan dengan merancang untuk melabur sejumlah €60 billion (RM275.7 bilion) dalam mobiliti elektrik, hibridisasi dan digitalisasi menjelang lima tahun akan datang bermula tahun 2024.

Perkara ini diumumkan dalaman mesyuarat lembaga pengarah syarikat konglomerat ini pada minggu lepas, berbeza dengan apa yang dirancangkan pada tahun lalu iaitu pelaburan hanya sejumlah €33 billion (RM151.7 bilion) untuk digunakan dalam mobiliti elektrik sahaja.

Namun pengeluar kenderaan Jerman ini telah mengambil keputusan untuk memperkenalkan 75 model kenderaan elektrik (EV) menjelang tahun 2029, bersama dengan 60 model kenderaan hibrid. Ini bermakna dianggarkan sebanyak lapan model EV dan enam model hibrid bakal diperkenalkan setiap tahun.

Perancangan ini dibuat untuk menjual 26 juta EV termasuk enam juta hibrid sepanjang tempoh tersebut. Daripada angka 26 juta, sekitar 20 juta pula bakal dibangunkan dengan Modular Electric Drive Matrix (MEB) baharu, yang merupakan model elektrik secara komersil syarikat ini, termasuk ID.3. Manakala enam juta lagi akan menggunakan High Performance Platform (PPE) seperti Porsche Taycan.

Volkswagen juga telah mengesahkan SUV bersaiz kecil yang dinamakan sebagai ID.4, telah bersedia untuk dipertontonkan tahun ini di Frankfurt Motor Show, dan dijangka akan memulakan produksi di kilang pemasangan Emden di Jerman pada tahun 2022.