Kita di Malaysia cuma menerima Honda HR-V paling sporty dari varian RS, tetapi di Jepun crossover segmen-B yang dikenali sebagai Honda Vezel berkenaan kini hadir dalam versi Modulo X, tampil dengan muka yang lebih garang.

Model yang didedahkan di Tokyo Auto Salon 2019 pada Januri lalu ini ditawarkan dalam dua varian iaitu Touring dijual pada harga 3,528,800 yen (RM134,465) dan juga Hybrid berharga 3,617,900 yen (RM137,860).

Untuk model Touring, ia dijana oleh enjin empat-silinder 1.5 liter VTEC Turbo berkuasa 172 PS pada takat 5,500 rpm dan tork maksima bermula 1,700 hingga 5,500 rpm. Ia dipadankan dengan kotak gear CVT, hanya memacu roda hadapan.

Manakala untuk model Hybrid, seperti namanya ia menerima enjin petrol dengan hibrid motor elektrik, menggunakan sistem Sport Hybrid i-DCD. Sistem tersebut menggabungkan enjin 1.5L i-VTEC kitaran Atkinson berkuasa 132 PS/156 Nm dan juga motor elektrik berkuasa 22 PS/160 Nm.

Sama dengan sistem i-DCD untuk HR-V, Jazz dan City Hybrid di Malaysia, ia dipadankan dengan kotak gear klac berkembar automatik tujuh-kelajuan. Tetapi yang berlainan, Vezel Modulo X Hybrid JDM ini ditawarkan sama ada dalam versi pacuan hadapan atau pacuan semua roda.

Anda boleh lihat, Modulo X ini diberikan muka yang sedikit berbeza kerana diberikan bampar hadapan yang memberikan elemen ‘X’ besar pada muka, perumah lampu kabus baharu, bar krom pada gril dan kemasan-kemasan berwarna hitam. Bahagian belakang juga diberikan bampar baharu bersama dua tip ekzos dan juga liang udara palsu.

Penampilan baharu pada Vezel ini dilengkapkan dengan set rim aloi 18-inci untuk model pacuan hadapan dan 17-inci untuk model AWD. Ia juga diberikan suspensi dengan penyerap hentak dan spring yang berbeza dari model standard.

Bahagian dalaman model ini turut tampil lebih sporty dengan pemadanan tempat duduk semi-bucket yang diberikan upholsteri Ultrasuede (balutan kulit pada sokongan sisi) dan sulaman Modulo X serta set karpet kaki istimewa Modulo X.

Untuk keselamatan, model istimewa ini diberikan sistem bantuan pemandu Honda Sensing. Ia ditawarkan dalam empat warna badan iaitu Premium Crystal Blue Metallic, Premium Crystal Red Metallic, Platinum White Pearl dan Crystal Black Pearl.

GALERI: Honda HR-V Modulo X di Tokyo Auto Salon 2019