Motor Image telah melancarkan Subaru Forester GT Edition baharu di Singapore Motor Show 2020, di mana ia merupakan model kedua bagi GT Edition yang dilancarkan selepas XV GT Edition dilancarkan di Malaysia. Memandangkan XV versi berkenaan ada di pasaran negara kita, maka tidak mustahil, Forester GT Edition ini juga akan diperkenalkan di sini.

Model ini pertama kali dipertontonkan pada November tahun lalu dan ia dihasilkan dengan kerjasama antara syarikat jurutera Giken Co.Ltd., dan bekas Ketua Pereka Subaru Corporation, Masahiko “Jack” Kobayashi, yang bertanggungjawab menghasilkan rekaan luaran untuk lebih 12 model produksi Subaru termasuklah WRX STI.

Forester GT Edition ini menampilkan beberapa ciri peningkatan estetika bagi memberikan imej yang lebih sporty untuk SUV generasi kelima ini, termasuklah kit aero yang lengkap dengan sambungan bumper lip hadapan dan belakang, skirt sisi dan juga spoiler bumbung.

Ciri lain yang turut ditambah termasuklah roda aloi 18-inci unik dengan penutup roda “GT”, tempat duduk kulit upholstery rekaan istimewa, sistem infotainmen dengan skrin sesentuh Panasonic lapan-inci (dengan sokongan Android Auto dan Apple CarPlay) dan sistem Paparan Pandangan Sekeliling 360-darjah (AVM). Walau pun mengalami sedikit perubahan luaran dan dalaman, ciri mekanikalnya masih dikekalkan.

Pakej Forester GT EDition ini ditawarkan pada harga SG$2,888 (RM8,751), tetapi boleh ditempah bersama dengan mana-mana varian Forester sedia ada yang dijual di Singapura – 2.0i-L EyeSight, 2.0i-S EyeSight dan 2.0i-S EyeSight Hybrid.