Petang tadi Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Hamid Bador memaklumkan orang ramai tidak boleh membuat perjalanan keluar antara negeri sepanjang pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan dan mereka perlu membuat Kebenaran Rentas Negeri serta menyertakan dokumen pengesahan tentang keperluan membuat perjalanan tersebut terlebih dahulu. Namun nampaknya arahan ini telah dibatalkan serta merta menerusi pengumuman yang baharu sahaja dibuat sebentar tadi.

Menurut laporan BH Online, perkara tersebut dibatalkan setelah pihak polis mendapati orang ramai berpusu-pusu mengisi dokumen keluar di balai polis seluruh negara.

“Sehubungan dengan itu, kami menarik balik larangan itu dan orang ramai boleh melakukan perjalanan dengan selamat, secara berhemah malam ini.

“Tiada sebarang sekatan akan dikenakan ke atas mereka sehingga satu keputusan baru bakal diumumkan selepas mesyuarat berhubung perkara ini, esok,” kata Tan Sri Hamid.

Petang tadi satu sidang media dibuat oleh PDRM bagi menerangkan lebih lanjut berkenaan langkah Perintah Kawalan Pergerakan yang diumumkan bagi membendung penularan wabak Covid-19 yang semakin membimbangkan. Dan tindakan untuk mengehadkan perjalanan orang awam merentas negeri dipercayai dapat memberikan lebih keberkesanan terhadap langkah berkenaan.