Perintah Kawalan Pergerakan yang dilaksanakan mulai 18 hingga 31 Mac ini seperti mana yang telah ditetapkan oleh kerajaan dalam usaha mencegah penularan wabak COVID-19, bukanlah situasi Perintah Berkurung atau pun Lockdown. Orang ramai masih diberi kelonggaran untuk keluar bagi membeli barangan keperluan di pasaraya, kedai runcit, kedai serbaneka, dan beberapa premis perniagaan yang disenaraikan boleh beroperasi seperti biasa.

Ini termasuk juga dengan stesen minyak yang kekal beroperasi seperti biasa. Shell Malaysia turut telah mengeluarkan kenyataan stesennya kekal beroperasi, tetapi tetap mengambil langkah berjaga-jaga untuk keselamatan peruncit dan kakitangan. Perkara ini seharusnya turut dilakukan oleh pemain industri yang lain.

Sebelum ini, Puspakom, dan kaunter Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) turut mengumumkan terus beroperasi seperti biasa. Walau bagaimana pun, syarikat kereta seperti Honda Malaysia, dan Perodua telah mengumumkan penutupan sementara operasi bagi bilik pameran, pusat servis dan kilang pengeluarannya sepanjang tempoh dua minggu ini. Begitu juga dengan Mitsubishi Motors Malaysia dan Edaran Tan Chong Motor yang merupakan pengedar Nissan juga berbuat perkara yang sama dengan mengumumkan penutupan bilik pameran dan pusat servisnya dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ini.