PKPB: Polis Selangor kurangkan sekatan jalan raya, mantapkan penguatkuasaan rondaan dan pemantauan

PKPB: Polis Selangor kurangkan sekatan jalan raya, mantapkan penguatkuasaan rondaan dan pemantauan

Susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Fasa Kelima yang turut dikenali sebagai Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), polis Selangor telah mula mengurangkan sekatan jalan raya di beberapa daerahnya sejak semalam.

Bagi Shah Alam, ketua polis daerah berkenaan Asisten Komisioner Baharudin Mat Taib, berkata lokasi sekatan jalan raya yang kekal beroperasi 24 jam setiap hari adalah Seksyen 7 dan Seksyen 26.

“SJR Mobile pula tertumpu pada lewat malam hingga pagi iaitu 10 malam hingga 2 pagi dan 11 malam hingga 3 pagi. Ini membabitkan empat balai polis iaitu Seksyen 6, Seksyen 9, Seri Muda serta Bukit Jelutong.

PKPB: Polis Selangor kurangkan sekatan jalan raya, mantapkan penguatkuasaan rondaan dan pemantauan

“Selain itu, lapan pasukan pemantau meneruskan rondaan dan pemantauan PKPB di lapangan dan mengambil tindakan aduan awam seperti biasa membabitkan kereta Peronda polis (MPV) dan Unit Rondaan Bermotosikal (URB). Penugasan statik di tempat tumpuan seperti perhentian bas dan pasar raya diteruskan,” katanya seperti yang dilaporkan oleh Berita Harian.

Manakala Ketua Polis Daerah Kuala Langat, Superintendan Azizan Tukiman, berkata dua sekatan jalan raya yang kekal beroperasi di Banting dan Batu 7 Sijangkang.

“Tiga lagi sekatan jalan raya iaitu Sri Cheeding, berhampiran Tol SKVE dan Jalan Kebun ditutup di mana SJR ini akan berubah kepada penugasan pemantauan dan snap check selain pemantauan dan kawalan di kawasan tumpuan orang ramai dan kawasan industri.

“Ini bagi memastikan orang ramai patuh arahan dan mengamalkan konsep penjarakan sosial, kita juga akan buat penugasan di kawasan dikenal pasti menjadi laluan pendatang asing tanpa izin (PATI) khususnya sepanjang jalan pantai dari Tanjung Sepat ke Pulau Carey,” katanya.

Di Klang Selatan pula, Asisten Komisioner Shamsul Amar Ramli selaku polis daerah berkenaan berkata, hanya satu sekatan jalan raya kekal iaitu di Jalan Langat (Banting ke Klang).

Bagi Klang Utara, Ketua Polis Daerah, Asisten Komisioner Nurulhuda Mohd Salleh, berkata hanya dua dari empat sekatan jalan raya dikekalkan mulai semalam iaitu di Batu 3 Jalan Kapar dan Batu 10 Jalan Kapar.

Polis Petaling Jaya turut memaklumkan terdapat sembilan lokasi sekatan jalan raya yang telah ditamatkan iaitu di Tol NPE PJS2, Tol Subang, Tol Sungai Buloh, Tol Kota Damansara, Tol Damansara, KM34.1 Lebuhraya Persekutuan (arah KL ke Klang), Persiaran Surian, Royal Chulan (masuk/keluar).

Walau bagaimana pun, terdapat satu lokasi sekatan jalan raya yang baharu iaitu di Batu 8 1/2 Jalan Klang Lama (berhadapan Wisma Ann Joo).

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required