PKPB: Tiada lagi had masa di jalanraya – kenderaan persendirian boleh bergerak selepas jam 10 malam

PKPB: Tiada lagi had masa di jalanraya – kenderaan persendirian boleh bergerak selepas jam 10 malam

Dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang bermula minggu ini, kini tiada lagi larangan bagi kenderaan persendirian untuk berada di atas jalan selepas jam 10 malam. Perkara ini dinyatakan oleh Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob seperti dilaporkan oleh The Malay Mail.

“Bagi sebarang pergerakan, ketika ini pergerakan antara daerah telah dibenarkan, jadi tiada lagi had masa bagi pergerakan itu dibuat,” ujar beliau. Di dalam sidang media hariannya hari ini, Sabri menjelaskan bahawa larangan pergerakan yang dikenakan ketika perintah kawalan pergerakan sebelum ini tidak lagi terpakai.

Di bawah PKP sebelum ini, hanya mereka yang bertugas di dalam perkhidmatan penting sahaja yang dibenarkan untuk berada di atas jalan raya melebihi had waktu 10 malam berkenaan. Di dalam perkembangan sama sebelum ini, jarak perjalanan melebihi 10 km juga sudah dibenarkan. Ini termasuk untuk satu kenderaan membawa empat orang dari satu isi rumah juga telah dibenarkan.

Di dalam PKP terdahulu, hanya seorang dalam satu kenderaan dibenarkan, dengan jarak perjalanan tidak boleh melebihi 10 km dari kediaman. Bagaimanapun, ketika ini, perjalanan rentas negeri masih lagi dilarang, kecuali mereka yang mendapat kebenaran untuk berbuat demikian dari 7-10 Mei ini.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required