Baru lepas beberapa bulan Mazda CX-30 diperkenalkan di Malaysia, Bermaz Motor kini telah mengemaskini pilihan bagi SUV berkenaan dengan varian pacuan semua roda serta tambahan beberapa ciri lain. Dengan kemaskini berkenaan, CX-30 ditawarkan dalam empat varian semuanya, termasuk 2.0G, 2.0G High, 2.0G High AWD terbaru dan 1.8D High.

Dari segi harga, 2.0G High AWD terbaru ini dijual pada harga RM176,059 atas jalan tanpa insurans, sekaligus menjadi varian paling mahal ketika ini, mengatasi 1.8D High yang dijual pada RM172,943.60. Bagi varian-varian lain, 2.0G High kekal RM164,059 sementara yang paling asas kini melibatkan pertambahan harga RM2,700 menjadi RM145,759.

Varian 2.0G High AWD menggunakan enjin yang sama, SkyActiv-G 2.0 liter empat-silinder yang digunakan pada varian 2.0G lain, dengan janaan 162 hp pada 6,000 rpm dan 213 Nm tork pada 4,000 rpm. Ini digandingkan dengan transmisi automatik enam-kelajuan dan sistem pacuan semua roda i-Activ – lain-lain varian hanya menggunakan sistem pacuan roda depan sahaja. Semua varian lengkap dengan ciri i-Stop dan G-Vectoring Control Plus (GVC Plus).

Dari segi kelengkapan, 2.0G High AWD hampir sama sahaja dengan yang ada pada 2.0G High dan 1.8D High. Antara kelengkapan standard termasuk rim 18-inci aloi, lampu utama dan lampu belakang LED, sistem tanpa kunci, pengilap cermin automatik, pintu ruang barangan kuasa elektrik, 10 sensor parkir dan kamera undur.

Ruang dalaman pula serba hitam dengan material kulit, kerusi pemandu larasan 10-cara dengan fungsi memori, skrin 8.8-inci dengan sistem infotainmen Mazda Connect, Active Driving Display, paparan instrumen panel tujuh-inci, pendingin hawa dua-zon dengan corong belakang dan brek parkir elektronik dengan fungsi Auto Hold.

Dari segi keselamatan dan bantuan pemandu, tujuh beg udara masih ditawarkan sebagai standard bagi semua varian. Lain-lain sistem yang ada termasuk ABS, DSC, EBD, EBA, Hill Launch Assist, Isofix dan amaran tali pinggang keledar bagi semua tempat duduk. Sistem kawalan cengkaman ada, tetapi 2.0G High AWD turut disertai oleh fungsi Off-Road Traction.

Sistem i-Activsense juga ada disertakan, terdiri antaranya daripada Adaptive Front-Lighting System (AFS), High Beam Control (HBC), Blind Spot Monitoring (BSM), Lane Departure Warning System (LDWS), Rear Cross Traffic Alert (RCTA), Driver Attention Alert (DAA), Smart City Brake Support (depan dan belakang) serta Mazda Radar Cruise Control (MRCC).

Bagi varian asas 2.0G yang mana harganya naik RM2,700, alasan untuk itu adalah kerana ia kini datang dengan ciri keyless entry dan fungsi kunci automatik yang sebelum ini tidak ditawarkan. Selebihnya, semua kekal sama. Bagi jaminan, semua Mazda CX-30 di datangkan dengan jaminan lima-tahun dengan penyelenggaraan percuma. Perincian lanjut ada di CarBase.my.

Mazda CX-30 2.0G High