Ini amaran Polis Melaka untuk penduduk di negeri tersebut – mana-mana tuan rumah yang menerima tetamu yang pulang beraya ke negeri berkenaan tanpa kebenaran pihak polis dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), mereka turut akan di bawa ke balai polis untuk di dakwa.

Menurut Ketua Polis Melaka, Datuk Mat Kasim Karim dalam laporan Astro Awani, seramai 94 petugas pemantau akan dikerahkan di ketiga-tiga daerah di negeri itu bagi membuat pemeriksaan mengejut terhadap kediaman yang mempunyai jumlah kenderaan diparkir yang meragukan.

Menurutnya lagi, individu yang berusaha menipu pihak berkuasa untuk pulang ke kampung dengan memaklumkan mereka hanya merentas daerah juga akan menghadapi kesulitan jika cuba untuk melakukan perkara tersebut.

Mat Kasim menjelaskan, perkara ini tidak mustahil akan banyak berlaku kerana Melaka merupakan sebuah negeri yang kecil dan kebanyakan pengguna jalan raya cenderung memilih laluan persekutuan berbanding lebuh raya dengan mengambil kira faktor jarak antara daerah yang dekat.

“Jadi kita tahu negeri Melaka ini kecil dan laluannya pun agak mudah, tetapi bagaimanapun, di pintu-pintu masuk dan pintu keluar, contoh di tol Simpang Ampat ini, dua-dua belah kita akan jaga.

“Kita akan pastikan mereka ini mematuhi dan mempunyai permit yang sebenarnya. Janganlah cuba-cuba hendak melintasinya tanpa sebarang alasan yang kukuh.

“Sayang duit untuk bayar RM1,000, lebih baik digunakan untuk hari raya,” tegasnya.

Beliau menjelaskan, ketika ini lapan sekatan jalan raya yang melibatkan 505 pegawai dan anggota dilaksanakan di Melaka termasuk di laluan-laluan pesisir pantai. Ia bagi mengekang cubaan penyeludupan keluar dan masuk pendatang asing tanpa izin (PATI) menggunakan laluan laut.

Sebentar tadi, Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah mengumumkan kini tidak kira apa alasan kecuali yang benar-benar kecemasan, semua pergerakan untuk merentas negeri sudah tidak dibenarkan sama sekali.

Ini berikutan terlalu ramai yang sewenang-wenangnya pergi ke balai-balai polis untuk ‘mencuba nasib’ bagi mendapatkan kebenaran rentas negeri semata-mata mahu pulang ke kampung untuk berhari-raya. Malah jumlah mereka yang cuba curi-curi rentas negeri untuk tujuan tersebut juga dilihat tinggi setiap hari.

Menurut menteri berkenaan, semalam sahaja sebanyak 2,412 kenderaan cuba merentas negeri dan dinasihatkan polis berpatah balik. Beliau turut menegaskan, selepas ini kenderaan yang cuba merentas negeri bukan hanya akan diarah berpatah balik tetapi juga turut dikenakan kompaun di sekatan jalan raya berkenaan.

Bagi mereka yang telah ‘berjaya’ menipu, lolos sekatan-sekatan jalan atau apa cara sekalipun untuk melakukan pergerakan rentas negeri ini juga jangan terlalu gembira terlebih dahulu. Ini kerana pihak polis dan askar akan melakukan rondaan dari rumah ke rumah untuk memantau kepatuhan rakyat mematuhi SOP cegah Covid-19 ketika beraya serta mengesan mereka-mereka yang telah merentas negeri tanpa kebenaran.

Menurut Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador tempoh hari, pihaknya tidak mempunyai masalah untuk mengesan kereta-kereta yang merentas negeri tanpa kebenaran ini kerana setiap kereta yang telah diberikan permit pergerakan mempunyai rekod dengan polis.

“Polis memiliki rekod butiran individu serta kenderaan mereka yang diberikan permit atau kebenaran untuk melakukan pergerakan antara negeri,” tegasnya.

Menurut Ketua Polis Selangor, Datuk Noor Azam Jamaludin pula, pasukannya bersama tentera akan memeriksa nombor pendaftaran kenderaan, terutamanya jika ada banyak yang diparkir di luar rumah atau dalam kawasan perumahan.

“Kami akan memeriksa semula nombor pendaftaran dengan senarai kami dan melihat sama ada kenderaan dan pemiliknya dibenarkan untuk perjalanan antara negeri atau tidak. Sekiranya kami mengetahui ada pihak melanggar perintah larangan perjalanan rentas negeri, kami akan menahan pemilik kenderaan,” jelasnya.

Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, YBhg Datuk Dr Noor Hisham Abdullah juga gusar dengan tindakan degil sebahagian rakyat Malaysia ini kerana sebanyak 18 kluster daripada jumlah keseluruhan 49 kluster yang pernah dicatatkan dalam negara adalah berkaitan dengan aktiviti merentas negeri, dan 10 daripada kluster-kluster tersebut adalah masih aktif.

Selepas Perdana Menteri mengumumkan PKPB bermula 4 Mei lalu, kerajaan telah memberi kelonggaran bergerak secara beransur-ansur. Buat masa sekarang, rakyat tidak lagi perlu untuk berseorang di dalam kenderaan, perjalanan melebihi radius 10 km sudah dibenarkan, dan tiada lagi had perjalanan hanya sehingga 10 malam. Namun pergerakan untuk merentas negeri masih lagi belum diberikan.