Dalam sidang media hariannya di Putrajaya sebentar tadi, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) akan membuat rondaan dan pemeriksaan dari rumah ke rumah semasa sambutan Hari Raya Aidilfitri hujung bulan ini, lapor Astro Awani.

Menurutnya, walaupun ramai yang menganggap tidak mungkin pihak Polis dan Tentera akan mengawal setiap rumah, kedua-dua pihak berkuasa berkenaan sebenarnya akan membuat semakan di sesebuah kediaman jika didapati terdapat jumlah kenderaan yang banyak di luar rumah tersebut.

“Saya dimaklumkan Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador bahawa pihak polis akan meronda di setiap kawasan dan jika didapati banyak kenderaan di luar rumah, mereka akan menyemak kediaman tersebut,” katanya dan menambah ia bagi memastikan prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dipatuhi pada hari perayaan.

Beliau menegaskan bahawa PDRM dan ATM telah bersetuju untuk mengerahkan anggotanya pada hari pertama perayaan dan hari-hari seterusnya bagi memastikan SOP terus dipatuhi. “Justeru, semua pihak diingatkan mengikuti SOP dan peraturan yang telah ditetapkan. Kerjasama dan kawalan kendiri daripada anda semua amat penting dalam memerangi pandemik COVID-19 ini,” katanya.

Dalam perkembangan yang sama, Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador menyatakan dalam pemeriksaan tersebut polis turut akan memeriksa dan mengesan kenderaan yang tidak mempunyai permit pergerakan rentas negeri.

“Polis memiliki rekod butiran individu serta kenderaan mereka yang diberikan permit atau kebenaran untuk melakukan pergerakan antara negeri,” katanya.

Walaupun sudah banyak kali dinyatakan bahawa perjalanan rentas negeri untuk pulang ke kampung untuk beraya tidak dibenarkan, dari Jumaat sehingga semalam, pihak polis telah menahan banyak kenderaan yang cuba untuk melakukan kesalahan tersebut; 508 pada Jumaat, 1,248 pada Sabtu, 1,175 pada Ahad dan 1,633 semalam. Kesemua mereka telah pun diarah untuk berpatah balik.

Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, YBhg Datuk Dr Noor Hisham Abdullah juga gusar dengan tindakan degil sebahagian rakyat Malaysia ini kerana sebanyak 18 kluster daripada jumlah keseluruhan 49 kluster yang pernah dicatatkan dalam negara adalah berkaitan dengan aktiviti merentas negeri, dan 10 daripada kluster-kluster tersebut adalah masih aktif.

Selepas Perdana Menteri mengumumkan PKPB bermula 4 Mei lalu, kerajaan telah memberi kelonggaran bergerak secara beransur-ansur. Buat masa sekarang, rakyat tidak lagi perlu untuk berseorang di dalam kenderaan, perjalanan melebihi radius 10 km sudah dibenarkan, dan tiada lagi had perjalanan hanya sehingga 10 malam. Namun pergerakan untuk merentas negeri masih lagi belum diberikan.