Kerajaan masih belum memutuskan sama ada Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ditamatkan atau dilanjutkan selepas 9 Jun ini, ujar Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Menurutnya lagi, selepas keputusan berhubung PKPB dimuktamadkan, baharu kerajaan akan memutuskan mengenai sama ada menyambung pelaksanaan sekatan jalan raya membabitkan perjalanan rentas negeri.

“Belum ada jawapan lagi sebab PKPB kita tidak tahu tamat atau tidak pada 9 Jun ini. Oleh itu sekatan rentas negeri sama ada diteruskan atau tidak bergantung kepada keputusan PKPB itu disambung atau tidak, ” katanya pada sidang media harian PKPB sebentar tadi.

Beliau turut berkata, aplikasi Gerak Malaysia juga sudah tidak lagi boleh digunakan kerana larangan pergerakan rentas negeri telah diwartakan semula.

Oleh yang demikian, orang ramai yang ingin melakukan pergerakan rentas negeri dan menepati kriteria yang dibenarkan seperti urusan kerja, hal kecemasan atau pun pasangan suami-isteri yang bekerja/menetap di dua negeri berasingan, perlulah memohon kebenaran daripada balai polis berdekatan.

“Ini termasuklah jika mahu melakukan pergerakan rentas negeri ke/dari Sabah atau Sarawak ke/dari Semenanjung, perlulah mendapatkan surat kebenaran daripada polis sebelum membeli tiket penerbangan,” katanya lagi.