Minggu bertarikh 13 hingga 19 Jun 2020 turut menyaksikan kenaikan harga bagi bahan api utama di negara, dan merupakan kenaikan tertinggi sepanjang tempoh sebulan ini.

Harga runcit bagi petrol naik sebanyak 8 sen, iaitu RM1.86 seliter bagi RON 97 yang minggu sebelum ini berharga RM1.78 seliter. Manakala untuk RON 95 pula, daripada RM1.48 seliter, kini menjadi RM1.56 seliter.

Untuk diesel pula, harganya naik lebih banyak iaitu 10 sen, kini menjadi RM1.73 seliter bagi Euro 2M, dan RM1.83 seliter untuk Euro 5. Kesemua harga baharu ini efektif mulai 12 tengah malam ini sehinggalah Jumaat hadapan, 19 Jun 2020.

Seperti sebulan yang lalu, Kementerian Kewangan Malaysia masih memberikan alasan yang sama bagi kenaikan harga ini, iaitu disebabkan oleh peningkatan harga minyak yang diproses (refined product), selari dengan harga minyak mentah dunia.

Sebelum itu, terdapat laporan media menyebut Kerajaan Persekutuan sudah membatalkan perintah harga siling terhadap minyak petrol dan diesel melalui Warta Kerajaan bertarikh 3 Jun lalu. Walau bagaimana pun, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Alexander Nanta Linggi menafikan perintah harga siling bagi minyak petrol dan diesel telah dibatalkan.