Sempena bulan kemerdekaan pada Ogos ini,Kementerian Pengangkutan bercadang memberi tawaran diskaun untuk saman tertunggak dan individu yang disenaraihitamkan, yang menyebabkan mereka tidak boleh berdaftar dengan perkhidmatan e-hailing, termasuk untuk perkhidmatan menghantar makanan.

Menurut menterinya Datuk Seri Wee Ka Siong, ia adalah sebagai kaedah untuk membantu rakyat setelah menerima banyak rayuan mengenai tunggakan saman dan tindakan senarai hitam, yang mengakibatkan mereka tidak boleh mencari pendapatan melalui perkhidmatan e-hailing terutama ketika tempoh sukar dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akibat penularan pandemik COVID-19.

“Kita tahu tahun ini orang susah.. kita berbincang.. bulan kemerdekaan ini kita bagi diskaun yang akan diumumkan nanti. Kita bagi tawaran supaya mereka dapat selesaikan (tunggakan saman) dan keluar daripada senarai hitam yang menyebabkan lesen tidak boleh diperbaharui.

“Kita bukan batalkan terus (saman) tetapi beri tawaran (diskaun) dalam keadaan susah kerana berdepan dengan COVID-19,” katanya seperti yang dilaporkan oleh Bernama.

Pada Mei lalu, Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman telah pun memberikan diskaun sehingga 50% bagi saman-saman terpilih bagi orang ramai yang membuat pembayaran secara dalam talian melalui dua portal yang ditetapkan JSPT.