Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mengesahkan pengecualian pembaharuan Lesen Kenderaan Motor (LKM) dan Lesen Memandu Malaysia (LMM) yang tamat tempoh dalam waktu Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sejak 18 Mac lalu, masih berkuatkuasa.

Menurut JPJ, pengecualian yang diumumkan oleh Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee Ka Siong pada 24 Mac lalu, adalah selaras di bawah Seksyen 66 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987. Justeru, orang ramai boleh memandu kenderaan dengan syarat kenderaan tersebut mempunyai perlindungan insurans yang masih sah dan berkuat kuasa.

“Namun begitu, orang ramai adalah disarankan untuk membuat urusan pembaharuan LKM dan LMM bagi mengelakkan kesesakan di kaunter setelah pengumuman PKP berakhir oleh Perdana Menteri kelak. Di mana kaunter JPJ telah mula beroperasi sepenuhnya bagi semua jenis urus niaga bermula pada 18 Mei lalu.

“Malahan bagi usaha menyelesaikan urusan pembaharuan LKM dan LMM yang tertangguh pada waktu PKP tempohari, Menteri telah mengarahkan JPJ untuk beroperasi pada hujung minggu. Jadi, saya berharap agar orang ramai untuk mengambil peluang ini bagi menyelesaikan segala urusan yang tertangguh dalam tempoh PKP,” ujar Ketua Pengarah JPJ Datuk Seri Shaharuddin Khalid.

Beliau turut memaklumkan, sehingga kini, jumlah LKM dan LMM yang masih belum diperbaharui bagi tempoh 18 Mac hingga 14 Jun 2020 adalah sebanyak 2,119,653 bagi LKM dan 2,184,508 untuk LMM.

“JPJ tidak akan mengambil tindakan terhadap kes LKM dan LMM yang telah tamat tempoh dalam tempoh PKP. Bagi kesalahan lain seperti lebih muatan, melebihi had laju ditetapkan, kesalahan utama dan lain-lain penguatkuasaan dijalankan seperti biasa,” jelasnya lagi.