Eh, apa ni? Sekali tengok nampak macam kembar SUV Proton X70 iaitu Geely Boyue dalam versi Pro, tapi kenapa ada bed belakang macam trak pikap? Gambar ini sebenarnya telah pun didedahkan oleh laman Facebook CarNewsChina.com, dan menjelaskan bahawa ini adalah trak pikap yang diberi nama Farizon FX.

Farizon Auto ini pula sebenarnya adalah salah satu jenama di bawah Geely, dan ia hanya menumpukan terhadap penghasilan kenderaan-kenderaan komersial termasuk yang dijana oleh elektrik sepenuhnya.

Menurut laman berkenaan lagi, trak pikap Farizon FX ini sememangnya dihasilkan berasaskan Geely Boyue Pro yang mengenakan gril hadapan berbeza, tetapi dengan dimensi dari hadapan hingga tiang-D serta jarak roda yang sama seperti SUV segmen-C tersebut. Ia cuma ditambah dengan bed kargo yang bersaiz agak kecil di belakang, menjadikannya kelihatan sangat pelik.

CarNewsChina turut menyatakan bahawa Farizon FX ini turut dijana oleh enjin yang sama seperti Boyue Pro dan Proton X70 iaitu 1.8 liter Turbo GDI berkuasa 184 hp, namun kelajuan maksima trak pikap ini hanya dihadkan pada 150 km/j.

Laman automotif China tersebut turut menyebut, tahun lalu Farizon telah menghasilkan trak pikap elektrik G300EV, namun model tersebut hanyalah sebuah kenderaan komersial yang sangat ringkas. Manakala Farizon FX ini pula adalah trak pikap berkuasa petrol dengan teknologi yang lebih terkini.

Di Malaysia, ramai juga yang tertanya-tanya, bila Proton nak buat balik trak pikap Arena generasi baharu? Jadi, ada ke yang berminat sekiranya Proton menghasilkan trak pikap berkuasa petrol, tanpa casis ladder frame seperti Toyota Hilux, serta tampil dengan rupa pelik macam ni?

GALERI: Geely Boyue Pro pasaran China

GALERI: Proton X70 Premium X 2WD 2020