Mazda MX-5 R Sport 2020 tampil di UK — RM146k

Mazda MX-5 R Sport akhirnya telah mula dijual untuk pasaran UK, dengan angka pengeluarannya 150 unit sahaja. Harga bermula dari £27,700 (RM146k), dan sebagai promosi tempoh terhad, Mazda mengumumkan tak ada bayaran deposit minimum yang diperlukan.

Kereta ini berdasarkan varian Sport bagi MX-5 2020 dan dikuasakan oleh enjin SkyActiv-G 1.5 liter empat-silinder dengan janaan 132 PS dan 152 Nm. Kuasa disalurkan ke roda belakang melalui kotak gear manual enam-kelajuan.

Unik untuk model edisi khas ini ialah warna Polymetal Grey metalik yang dipadankan dengan warna bumbung soft-top yang juga kelabu, serta rin 16-inci RAYS aloi warna gunmetal. Selebihnya, warna kontras hitam digunakan misalnya pada bahagian perumah cermin, sementara ruang kabin menggunakan kulit Nappa burgundy dengan kemasan benang warna perak.

Mazda MX-5 R Sport 2020 tampil di UK — RM146k

Kelengkapan lain termasuk kawalan pendingin hawa automatik, sistem infotainmen MZD Connect tujuh-inci, pemanas kerusi, sokongan Apple CarPlay dan Android Auto dan kawalan melayar.

Pengarah Urusan Mazda UK, Jeremu Thomson menjelas: “Saya sangat berbesar hati kami dapat menawarkan MX-5 Convertible yang eksklusif seperti ini kepada pelanggan. Dengan tambahan terbaru berkenaan, kami mempunyai pilihan yang pelbagai bagi model MX-5 untuk barisan model tahun 2020 ini.”

“Generasi MX-5 semasa ini telah dikenali dengan pengendalian sebuah kereta sports, dan dengan model tahun 2020 ini serta versi R-Sport edisi khas ini, kami terus memberikan penawaran terbaik dan menarik kepada mereka yang inginkannya,” jelas beliau.