Citroen kembali ke dalam pasaran hatchback segmen C apabila memperkenalkan C4 baru untuk menggantikan C4 Cactus. Model ini banyak mendapat gaya rekaan sebuah SUV serta cermin belakang menjunam yang dikatakan mengambil inspirasi daripada model GS tahun 70-an.

Kedudukan kenderaan ini ditinggikan sedikit menjadi 156 mm dari tanah sementara panjang adalah 4,360 mm, lebar 1,800 mm, tinggi 1,525 mm dan jarak roda 2,670 mm. Rupanya pula cukup unik dengan lampu bertingkat dan pencahayaan LED yang membentuk seperti panah di depan dan belakang.

Pergi ke bahagian tepi, C4 baru masih menggunakan kemasan plastik di keliling lengkung roda dan bawah pintu sebagai perlindungan tambahan sementara spoiler di bahagian belakang pula membahagikan cermin belakang kepada dua bahagian. Rekaan ini menurut Citroen mengingatkan kembali kepada model asal C4 Coupe.

Walaupun bahagian luar kenderaan ini agak unik, bahagian dalamnya pula lebih ringkas dan tidak begitu menonjol. Pada bahagian tengah papan pemuka terdapat skrin infotainmen kapasitif 10 inci manakala di hadapan pemandu pula terdapat satu lagi skrin instrumen digital. Kawalan pendingin hawa yang sebelum ini menggunakan skrin sesentuh telah ditukar kembali menggunakan tombol biasa.

Tempat duduk Advanced Comfort pada C4 baru ini menggunakan rekaan fabrik baru manakala stereng yang mempunyai bahagian atas dan bawah yang rata pula dipasang dengan pedal penukar gear baru. Bahagian but boleh memuatkan barangan sehingga 380 liter dan apabila tempat duduk dilipat, ia menyediakan ruang 1,250 liter.

Satu ciri baru yang menarik pada C4 ini adalah Dashboard Tray. Ia boleh digunakan bersama Smart Pad Support untuk meletakkan tablet atau pad bagi kegunaan penumpang hadapan, namun kami tidak pasti bagaimana pula kesannya kepada operasi beg udara yang terletak di belakangnya. Pembeli juga boleh mendapatkan kereta ini dengan kelengkapan lain seperti bumbung panoramik, head-up display, pengecas Qi, perakam video dan pemanas pada roda stereng.

Pilihan enjin yang disediakan pada C4 baru ini terdiri daripada unit petrol tiga silinder 1.2 liter Puretech turbo dalam tiga talaan iaitu 100 hp, 130 hp dan 155 hp manakala satu lagi enjin adalah diesel empat silinder 1.5 liter BlueHDi turbo 110 hp atau 130 hp. Kedua-dua enjin ini boleh dipilih dengan transmisi manual enam kelajuan atau automatik lapan kelajuan.

Melalui C4 ini juga, Citroen buat pertama kalinya akan menawarkan model elektrik penuh pada kenderaan penumpang mereka, dan ia dipanggil sebagai ë-C4. Model ini digerakkan oleh motor elektrik 136 hp/260 Nm yang mendapat kuasa daripada bateri lithium ion 50 kWh dan mampu memberikan pecutan 0-100 km/j dalam masa 9.7 saat dan laju maksimum 150 km/j. Dengan cas penuh, ia boleh pergi sehingga 350 km.

Apabila menggunakan pengecas AC single phase, baterinya akan mengambil masa tujuh jam setengah untuk penuh manakala apabila menggunakan pengecas three phase 11 kW pula ia memerlukan masa lima jam. Jika menggunakan pengecas pantas DC 100 kW di stesen pengecas awam pula, jarak penggunaan 10 km akan meningkat bagi setiap minit dan mencapai tahap 80% dalam masa 30 minit.