Minggu lalu, Perodua telah melancarkan model kemaskini Myvi 2020 yang diberikan berberapa perincian baharu. Antara tingkat taraf yang diberikan adalah sistem bantuan pemanduan ASA sedia ada kini telah diperbaharui dengan sistem ASA 2.0, dan ia kini dilengkapkan standard pada model 1.5 AV dan 1.5H, serta ditawarkan secara opsyen untuk varian 1.3 X.

Model yang kami paparkan ini adalah Myvi 1.3 X yang dilengkapi ASA 2.0, serta dalam warna baharu Electric Blue. Sistem ASA 2.0 ini boleh anda dapatkan sekiranya memilih varian 1.3 X dengan bayaran tambahan RM2,000. Ini bermaksud harga asal RM44,959 akan meningkat kepada RM46,959 sekiranya anda memilih 1.3 X dengan sistem ASA.

Semua harga yang dinyatakan adalah harga atas jalan tanpa insuran, termasuk pengecualian cukai jualan yang telah diumumkan kerajaan sebelum ini.

Sistem bantuan pemandua ASA 2.0 tersebut adalah versi tingkat taraf untuk sistem pada Myvi sebelum ini. Ia juga kini telah dipadankan pada model-model Perodua yang lain seperti Aruz, Axia facelift dan juga Bezza facelift.

Sistem ASA 2.0 ini masih menawarkan pakej sistem yang sama iaitu Pre-collision Warning (PCW), Pre-collision Braking (PCB), Front Departure Alert (FDA) dan Pedal Misoperation Control (PMC), tetapi fungsi untuk sistem ini telah dipertingkatkan.

Antara peningkatan tersebut termasuk penambahan sistem Pengesan Pejalan Kaki yang berfungsi sehingga 50 km/j, manakala kelajuan operasi PCW dan PCB ditingkatkan masing-masing kepada 100 km/j dan 80 km/j. Lebih perincian untuk sistem ini boleh anda baca pada PAUTAN INI.

Untuk perincian lain, spesifikasi pada Myvi 1.3 X ini masih lagi sama dengan sebelum ini. Jadi ia hadir dengan ciri seperti sistem bantuan mula mendaki, lampu kabus hadapan, penderia parkir hadapan dan juga cermin sisi boleh-lipat berkuasa.

Dari rupa luaran dan dalaman, varian ini turut diberikan kemasan-kemasan krom/metalik tambahan. Bahagian kabin 1.3 X diberikan pemain audio utama 2-DIN bersama Bluetooth, roda stereng pelbagai fungsi balutan kulit dan juga perehat kepala boleh laras pada bahagian belakang.

Sistem mekanikal juga tidak berubah di mana ia dijana enjin 1NR-VE berkuasa 94 hp pada takat 6,000 rpm dan tork maksima 121 Nm pada takat 4,000 rpm bersama sistem eco-idle, digandingkan dengan kotak gear automatik empat kelajuan elektronik E-AT.

Lebih perincian berkenaan Perodua Myvi 2020 ini termasuk perbezaan setiap varian, anda boleh rujuk di laman Carbase.my.