BMW M340i xDrive telah pun didedahkan hujung tahun lepas buat pertama kali, tetapi sekarang BMW menyambut pelancarannya untuk pasaran dengan pengenalan versi First Edition yang ditawarkan untuk kedua-dua bentuk badan sedan G20 dan juga wagon G21. Kedua-duanya juga akan dihasilkan cuma sebanyak 340 unit.

Model M340i xDrive First Edition ini disiapkan oleh BMW Individual, dengan menggunakan warna luar Frozen Dark Grey dan dipasang dengan pakej Shadow Line yang memberikan kemasan keliling tingkap, gril, pelindung cermin sisi dan beberapa lagi kemasan di belakang yang berwarna hitam.

Barang lain yang diberi adalah termasuk rim M 19 inci (style 792 M) dua tona, diffuser belakang gentian karbon dan brek M Performance yang mempunyai angkup warna merah. Unit di dalam gambar yang disiarkan oleh BMW Sepanyol ini juga datang dengan teknologi lampu BMW Laserlight – satu tingkat taraf berbanding unit LED standard.

Pada bahagian dalam, model edisi terhad ini menggunakan balutan kulit BMW Individual yang menggabungkan warna biru terang serta hitam, dengan jahitan berwarna kuning. Selain tempat duduk dan panel pintu, kemasan kulit ini turut digunakan pada papan pemuka, dan dijadikan lengkap dengan jalur M pada tali pinggang serta lencana nombor keluaran di atas kemasan gentian karbon pada bahagian penumpang.

Senarai kelengkapan standard lain pada model ini juga agak banyak, termasuk Live Cockpit Professional, Comfort Access, Parking Assistant, Connected Package Professional, pengecas telefon tanpa wayar, radio digital DAB+, sistem pembesar suara Hi-Fi dan suspensi adaptif M (10 mm lebih rendah).

Di bawah bonetnya terdapat enjin enam silinder sebaris 3.0 liter turbo yang dipadankan bersama transmisi automatik Steptronic Sport lapan kelajuan untuk menghasilkan kuasa 374 PS (369 hp) dari 5,500 rpm hingga 6,500 rpm dan 500 Nm tork antara 1,850 rpm hingga 5,000 rpm. Kuasa ini disampaikan kepada semua roda melalui sistem pacuan xDrive dan differential M Sport.