Mitsubishi Motors Malaysia (MMM) telah mengumumkan prestasi jualan syarikat dari tempoh Januari hingga Julai 2020, yang menyaksikan 4,008 buah kenderaan diserahkan kepada pelanggan. Melalui catatan ini, perkongsian pasaran MMM telah meningkat menjadi 1.7% daripada jumlah keseluruhan industri, berbanding 1.4% bagi tempoh sama tahun lepas.

Triton terus menjadi model paling laris MM, dan buat pertama kalinya dalam tempoh tujuh bulan pertama tahun 2020, model tersebut mendapat perkongsian pasaran 22.2% dalam segmen trak pikap. Ini juga adalah satu peningkatan berbanding tempoh sama 2019 yang mencatat 16.9%. Triton juga adalah model paling laris bagi segmen Double Cab di tiga negeri iaitu Melaka, Pulau Pinang dan Kedah.

“MMM rasa gembira melihat jumlah jualan positif selepas berada dalam tekanan akibat pandemik Covid-19. Pemacu utama adalah pengecualian cukai 100% yang diberikan kerajaan dan dapat digunakan bagi dua model pemasangan tempatan kami iaitu ASX dan Outlander. Jualan yang bagus ini juga mendedahkan kesetiaan pelanggan kepada jenama dalam keadaan sukar ini,” kata CEO MMM, Tomoyuki Shinnishi.

Penawaran produk MMM akan ditambah hujung tahun ini dengan Xpander, tetapi perincian penuh berkenaan MPV crossover tujuh tempat duduk ini masih belum didedahkan. Sebelum pelancaran tersebut, beberapa pusat pameran Mitsubishi yang terpilih akan dinaik taraf dengan identiti korporat terkini.

“MMM sangat teruja dengan pengenalan Mitsubishi Xpander pada masa hadapan. Crossover tujuh tempat duduk ini akan memberikan asas yang kuat untuk mengekalkan momentum jualan yang kuat sehingga hujung tahun,” tambah Shinnishi.

“Permintaan dan kejayaan Mitsubishi Xpander baru di negara ASEAN lain menunjukkan betapa kereta ini mampu untuk memuaskan keperluan pelanggan, dan kami yakin ia akan dapat menawan hati rakyat Malaysia,” kata beliau.