Model i8 sudah diberhentikan pengeluarannya, dan sekarang BMW mempunyai model plug-in hybrid paling pantas iaitu 545e xDrive G30. Kewujudan model ini sudah diperkenalkan bersama 5 Series facelift secara ringkas, dan kini beberapa lagi perinciannya didedah.

Penggerak 545e xDrive ini adalah enjin petrol enam silinder sebaris 3.0 liter berkemampuan 286 PS yang dipadankan bersama motor elektrik 80 kW (109 PS), untuk menghasilkan kuasa keseluruhan 394 PS. Tork maksima adalah 600 Nm, sementara transmisi pula adalah unit Steptronic lapan kelajuan untuk menghantar kuasa ke semua roda.

Tetapan plug-in hybrid ini sebenarnya adalah sama seperti yang digunakan pada 745Le LCI dan perbezaannya cuma pada catatan masa pecutan di mana 545e mampu melakukan 0-100 kmj dalam masa 4.7 saat sementara 745 Le yang lebih besar mencatat 5.1 saat. Laju maksimum dihadkan secara elektronik pada 250 km/j.

Saiz bateri 545e ini adalah sama seperti 530e, iaitu 12 kWh dan menurut BMW ia boleh memberi jarak gerak antara 54 hingga 57 km menggunakan elektrik sahaja. Model ini juga mendapat fungsi BMW eDrive Zone secara standard, di mana ia boleh mengesan kawasan yang memerlukan emisi rendah melalui GPS, seterusnya melaras kenderaan kepada mod EV.

Selain daripada itu, BMW juga memberitahu mereka akan terus membangunkan model yang menggunakan enjin petrol dan diesel, dengan sasaran menggabungkannya bersama sistem hibrid ringkas 48 volt demi mengurangkan emisi. Kereta elektrik penuh masih lagi bukan pilihan utama pembeli, jadi penggerak dengan tambahan kuasa elektrik ini akan dilancar secara berperingkat dalam masa beberapa tahun.