Toyota Yaris Cross dilancar di Jepun – 1.5L petrol dan hibrid, 2WD/AWD, hingga 30.8 km/l, RM71k-RM110k

Pasaran Jepun telah pun menerima kemasukan Toyota Yaris Cross yang dilancarkan di sana semalam. Menurut Toyota, versi crossover bagi Yaris ini menggabungkan ketangkasan, ciri keselamatan dan penjimatan bahan api bagi supermini dengan gaya ala SUV.

Yaris Cross ditawarkan dengan dua pilihan penjana kuasa. Versi petrol dengan unit 1.5 liter Dynamic Force naturally-aspirated tiga-silinder yang mampu menghamburkan kuasa hingga 120 PS pada 6,600 rpm dan tork dari 4,800 hingga 5,200 rpm. Dipadankan bersama Direct Shift CVT dan ada pilihan sama ada pacuan dua- atau pun semua-roda. Penggunaan bahan api kombinasinya pula sehingga 20.2 km per liter (18.5 km per liter dengan AWD).

Manakala bagi model hibrid pula, ia menerima enjin versi kitaran Atkinson, mampu menghamburkan sehingga 91 PS pada 5,500 rpm dan tork 120 Nm dari 3,800 hingga 4,800 rpm. Penjana kuasa ini juga digabungkan dengan motor elektrik 80 PS/141 Nm yang mampu memberikan keseluruhan output sebanyak 116 PS; versi E-Four pula ditambah motor belakang 5.3 PS/52 Nm untuk menyalurkan AWD. Penjimatan bahan apinya pula sehingga 30.8 km per liter dengan 2WD dan 28.7 km per liter untuk E-Four, kedua-duanya dengan kitaran WLTP.

Seperti yang dilaporkan sebelum ini, berkongsi banyak komponen dengan Yaris hatchback termasuk platform TNGA-B sebagai asas. Oleh itu, ia dihasilkan dengan jarak roda yang sama iaitu 2,560 mm. Namun dengan penggayaan SUV yang diberikan, dimensi lain telah berubah sedikit – ia 240 mm lebih panjang dengan 4,180 mm untuk memberikan ruang dalaman lebih besar, 20 mm lebih lebar dengan 1,765 mm dan 90 mm lebih tinggi dengan 1,560 mm.

Toyota Yaris Cross dilancar di Jepun – 1.5L petrol dan hibrid, 2WD/AWD, hingga 30.8 km/l, RM71k-RM110k

Dengan saiz ini juga, Yaris Cross diletakkan di bawah satu lagi SUV segmen-B Toyota iaitu C-HR. Ini kerana berbanding C-HR, Yaris Cross adalah 180 mm lebih pendek, 30 mm kurang lebar, 5 mm lebih rendah dan jarak roda 80 mm lebih dekat.

Ia juga masih diberikan lampu belakang belakang dengan kluster dan grafik jalur merah yang merentangi pintu tailgate, tetapi ia direka nampak lebih ‘tebal’.

Pembeli boleh memilih antara lapan pilihan warna termasuklah warna baharu Brass Gold Metallic dan Silver Metallic. Tujuh pilihan warna juga terdapat dengan kemasan dua-tona bersama bumbung dan perumah cermin sisi berwarna hitam; juga kombinasi Black Mica dengan bumbung dan perumah cermin sisi Gold Metallic. Pilihan dimensi roda pula dari 16 hingga 18 inci.

Persamaannya dengan Yaris banyak kelihatan di bahagian kabin, termasuk penggunaan rekaan papan pemuka dan pemuka pintu yang sama. Rekaan kabin balutan sepenuhnya, unit utama skrin sesentuh ‘freestanding’ dan pemegang pintu melengkung. Kualitinya juga dipertingkatkan dengan penggunaan material sentuhan lembut pada pemuka, bersama felt lining pada pintu. Tempat duduk pemandu boleh laras secara berkuasa enam-hala juga diberikan untuk memudahkan akses masuk dan keluar.

Toyota Yaris Cross dilancar di Jepun – 1.5L petrol dan hibrid, 2WD/AWD, hingga 30.8 km/l, RM71k-RM110k

Toyota berkata Yaris Cross menggunakan konsep “Eyes-on-the-Road” dengan mengadaptasikan skrin sesentuh yang dipasang tinggi dan pilihan paparan skrin utama dan kluster instrumen digital tujuh-inci, membolehkan pemandu menumpukan sepenuh perhatian pada pemanduan. Di belakangnya, ditampilkan 390 liter bagi ruang but dengan dua-dek, lantai yang boleh dipisahkan 60:40 bagi posisi paling rendah bersama tempat duduk belakang yang dipisahkan secara kedudukan 40:20:40 dan juga pintu tailgate berkuasa bebas-tangan.

Yaris juga didatangkan dengan Toyota Safety Sense bagi sistem bantuan pemandu, termasuk brek kecemasan sendiri dengan pengesan pejalan kaki pada waktu malam dan pengesan penunggang basikal pada waktu siang. Lain-lain ciri termasuk kawalan kelajuan adaptif, bantuan kekal lorong, lampu tinggi adaptif, pengesan isyarat trafik, kawalan pendikitan kelajuan rendah dan bantuan stereng kecemasan. Turut diberikan termasuklah bantuan parkir.

Yaris Cross juga dibangunkan dengan versi GA-B bagi Toyota New Global Architecture (TNGA), sama seperti Yaris standard – ini bermakna sistem suspensinya menggunakan topang MacPherson di hadapan dan palang torsion di belakang. Menurut Toyota, platform ini juga memberikan ketegaran yang tinggi bagi Cross dan pusat graviti yang rendah dengan pengurangan berat, menambahkan ketangkasan dan mempertingkatkan pengendaliannya.

Yaris Cross dijual di Jepun dengan empat varian petrol dan tiga model hibrid. Harganya dari
1,798,000 yen (RM70,600) bagi varian asas X “B Package” petrol pacuan roda-hadapan hingga 2,815,000 yen (RM110,500) untuk Hybrid Z dengan pacuan semua-roda E-Four.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.