Jenama penala dari Jepun, HKS baru sahaja menyiarkan satu set gambar projek baharu mereka berasaskan hot-hatch terbaharu Toyota iaitu GR Yaris di laman media sosial mereka. Walau bagaimanapun, tiada sebarang perincian dinyatakan dalam hantaran berkenaan kereta tersebut, hanya diberi kapsyen “HKS 2021 Concept, projek baharu akan datang, sesuatu akan bermula”.

Seperti yang anda boleh lihat, GR Yaris ini diberikan kit badan lebar yang begitu agresif dengan gaya overfender dan juga spoiler belakang seakan kit dari Rocket Bunny. Ia juga diberikan splitter udara yang begitu besar bersama unit intercooler gergasi yang ‘tersengih’ di belakang bampar hadapan.

Selain itu, GR Yaris HKS ini turut diberikan rim Advan GT yang cukup besar dan lebar dibaluti tayar perlumbaan. Seperti biasa, ia diakhir dengan badan berwarna hitam dengan grafik badan seakan tin minyak enjin “HKS Super Oil” yang ikonik.

Dilihat pada gaya kit aero yang agresif ini, tidak mustahil GR Yaris berkenaan bakal dihasilkan sebagai satu lagi jentera “Tsukuba Record Breaker” atau TRB, dibangunkan bagi memecahkan rekod-rekod lap terpantas di litar teknikal Tsukuba di Jepun.

HKS telah membina empat mesin TRB sebelum ini iaitu TRB-01 Toyota Altezza, TRB-02 Mitsubishi Lancer Evo VIII, TRB-03 Toyota 86 dan TRB-04 Suzuki Swift Sport – kesemuanya berjaya mencatatkan masa terpantas dalam kelas masing-masing, dipandu oleh Nobuteru Taniguchi.

Dalam keadaan standard, GR Yaris dibekalkan dengan enjin G16E-GTS tiga-selinder 1.6 liter turbo, menghasilkan 272 PS dan tork maksima 370 Nm. Sebagai model yang dihasilkan untuk asas jentera WRC Toyota seterusnya, ia diberikan sistem pacuan semua roda GR-Four, serta kerangka dan badan yang cukup ringan dengan komponen dari gentian karbon dan aluminium berkualiti tinggi.