Volkswagen Tiguan X diperkenalkan di China

Volkswagen telah memperkenalkan model coupe Tiguan X yang dibangunkan berdasarkan Tiguan facelift 2020, dengan garisan bumbung landai ke belakang menampakkan bentuk umpama SUV coupe. Penggayaan yang diadaptasi seperti pengeluar kenderaan Jerman yang lain termasuk Audi Q3 Sportback,BMW X4 dan Mercedes-Benz GLC Coupe, walau pun ada perbezaannya.

Walaupun garisan bumbungnya dipendekkan, Tiguan X yang sebenarnya dibangunkan berdasarkan Tiguan Allspace yang lebih panjang dan bukannya versi jarak roda yang biasa, kerana SUV coupe baharu ini berukuran 4,770 mm panjang, laporan Car Sales. Di mana ruang kepala untuk tempat duduk belakang juga dikurangkan.

Separuh hadapan Tiguan X juga ternyata banyak berdasarkan bentuk badan Tiguan biasa, walau pun terdapat perubahan dari tiang-B ke belakang di mana garisan bumbung landai, pintu belakang dan bahagian belakang bagi Tiguan X ini berbeza daripada model standard. Cermin belakang landai yang disambung ke tailgate dengan spoiler, dan lampu belakangnya juga direka semula daripada Tiguan biasa.

Tiguan X akan dibangunkan dengan kerjasama FAW-Volkswagen, dan walau pun ia merupakan model eksklusif untuk China, namun kemungkinan besar akan dipasarkan ke pasaran global lain, laporan Autocar.

Tiguan X dijanakan oleh enjin 2.0 liter pengecas turbo empat-silinder sebaris petrol, dengan menawarkan dua talaan, masing-masing 188 hp dan 223 hp. Ia akan dipadankan dengan pacuan semua-roda 4Motion dan transmisi automatik dwi-klac tujuh-kelajuan.

SUV coupe Tiguan X ini diperkenalkan selepas Tayron X – juga merupakan versi coupe bagi SUV. Tayron dilancarkan di pasaran China pada April tahun lalu. Selain enjin 2.0 liter, Tayron X turut menampilkan penjana kuasa EA211 1.4 liter pengecas turbo empat-silinder sebaris petrol dalam barisannya.

GALERI: Volkswagen Tayron X

GALERI: Volkswagen Tiguan R-Line 2020