Isuzu MU-X yang ada sekarang adalah sebuah SUV tujuh tempat duduk yang menggunakan asas daripada trak pikap D-Max generasi kedua dan sudah berada dalam pasaran sejak tujuh tahun lalu. Memandangkan D-Max generasi ketiga sudah pun keluar tahun lepas, kita boleh menjangka ia kemudiannya akan diikuti oleh MU-X pula.

Pengeluar Jepun ini masih mengunci mulut dan tidak memberitahu sama ada mereka akan mengeluarkan MU-X generasi kedua, tetapi nampaknya itulah yang akan berlaku. Imej paten SUV tujuh tempat duduk ini dinaikkan oleh Pejabat Paten Jepun, dan ditemui oleh Autoweek.

Sama seperti model yang ada sekarang, MU-X baru ini akan berkongsi banyak bahagian dengan D-Max termasuk pintu hadapan, bonet dan fender hadapan. Walaubagaimanapun, terdapat sedikit perubahan di depan, di mana MU-X ini kelihatan mempunyai lampu lebih nipis, sementara gril ‘bertaring’ itu pula nampak seperti lebih kecil berbanding D-Max.

Bampar hadapan juga mempunyai bahagian lampu kabus yang lebih kemas di penjuru, manakala bukaan udara di bawah dan skid plate diasingkan. Susunan cermin bahagian tepi juga nampak lebih teratur dan tidak bersambung terus dengan cermin belakang.

Pada bahagian belakang pula anda akan dapat melihat rekaan lampu yang juga lebih kemas dan nipis, sementara tempat letak nombor plet di bawa ke bawah sedikit, menghampiri bampar. Pada bahagian bawah bampar terdapat pemantul cahaya atau lampu kabus yang besar. Perincian bahagian dalam serta enjin pula masih belum diketahui, tetapi boleh dijangka sama seperti D-Max.