Walaupun kenyataan rasmi masih belum dikeluarkan, kami sudah dapat bayangan bahawa pengedar rasmi motosikal Suzuki di Malaysia kini di bawah pengurusan baru melalui hadiah yang diterima, di mana atas kotaknya tertera Kawasaki Motors (Malaysia) Sdn Bhd (KMSB) dan juga Suzuki Malaysia. Bangunan yang dulunya menempatkan pejabat dan kilang KMSB juga kelihatan sudah dinaikkan dengan papan tanda Suzuki.

Dalam perkembangan terbaru, Suzuki Malaysia melalui laman Facebook mereka telah menaikkan satu gambar teaser model baru yang cuma menampakkan bahagian lampu hadapan. Bersamanya, diletakkan ayat yang bermaksud “Raja Sudah Kembali.”

Setelah menyemak barisan model motosikal Suzuki di negara seperti Indonesia dan Vietnam, kami dapati lampu hadapan ini sama dengan model Satria F150 dan Raider R150. Dua model ini berkongsi asas yang sama, dan merupakan penyambung generasi bagi model yang dulunya dikenali sebagai Belang 150 di negara kita. Semasa baru dilancarkan, Belang 150 diberi nama jolokan ‘King’ kerana kapasiti serta kuasa yang tinggi bagi moped.

Satria F150 dikuasakan oleh enjin empat strok, empat injap, DOHC, suntikan bahan api berkapasiti 147.3 cc dan dipadankan bersama transmisi enam kelajuan untuk menghasilkan kuasa 18.2 hp pada 10,000 rpm dan 13.8 Nm tork pada 8,500 rpm. Jumlah ini adalah lebih tinggi berbanding kuasa yang dihasilkan oleh Yamaha Y15ZR dan juga Honda RS150R.

Berat motosikal ini pula adalah 109 kg (kering) dan menyediakan tangki bahan api berkapasiti 4.0 liter. Kelengkapan lain adalah termasuk rim 17 inci dengan 70/90 di hadapan dan 80/90 di belakang, brek cakera depan dan belakang, fork teleskopik, monoshock di belakang, pengecas USB bawah tempat duduk, panel meter digital serta sistem kunci penggera.

Ketibaan model baru ini pastinya menambahkan kemeriahan bagi segmen motosikal 150 cc yang sedang hangat sekarang dan pengguna bakal diberikan dengan lebih lagi pilihan. Bersama kita nantikan pengumuman lanjut berkenaan pelancaran motosikal ini nanti.

GALERI: Suzuki Satria F150