Ketika pelancaran Honda City 2020 tadi, Honda Malaysia mengumumkan bahawa sejumlah 5,000 tempahan diterima untuk model berkenaan sehingga hari ini, selepas tempahannya dibuka pada Ogos lalu.

Pada majlis pelancaran hari ini, tiga varian yang dijana oleh enjin petrol sepenuhnya iaitu Gred S, E dan V sudah pun masuk ke pasaran secara rasmi, manakala varian tertinggi yang digerakkan sistem hibrid e:HEV iaitu City RS hanya akan dijual bermula Januari tahun hadapan.

Honda Malaysia turut mengumumkan bahawa mereka mensasarkan untuk menjual 3,000 unit sedan segmen-B ini sebulan, dan ia akan meningkat lagi 500 unit iaitu sebanyak 3,500 unit sebulan selepas City RS mula dijual. Ini akan menjadikan sasaran jualan tahunan untuk Honda City berkenaan berjumlah 42,000 unit.

Untuk versi petrol sepenuhnya, model generasi terkini ini masih dijana enjin 1.5 liter NA, namun telah dikemaskini dengan kepala silinder DOHC i-VTEC berbanding SOHC sebelum ini, menghasilkan kuasa 121 PS pada takat 6,600 rpm dan tork maksima 145 Nm pada takat 4,300 rpm. Kuasa hanya dihantar ke roda hadapan menerusi kotak gear CVT automatik.

Ini membolehkan City S dan E memecut dari 0-100 km/j dalam masa 10.2 saat sebelum mencapai kelajuan maksima 196 km/j. Manakala varian V pula mencatatkan 10.4 saat dalam pecutan sama dan mencapai kelajuan maksima 195 km/j.

Untuk versi Hybrid RS pula, sistem intelligent Multi-Mode Drive (i-MMD) yang dibekalkan terdiri dari enjin 1.5 liter DOHC i-VTEC kitaran Atkinson bersama dua buah motor elektrik, yang membekalkan kuasa 108 PS dan tork maksima 253 Nm.

Sistem hibrid ini tidak sama seperti sistem hibrid konvensional kerana ia boleh bergerak dengan motor elektrik sepenuhnya sambil enjin petrol hanya mengecas bateri seperti sebuah sistem hibrid range extender, dan ia turut boleh menggunakan kuasa gabungan antara enjin petrol dan juga motor elektrik untuk memacu roda hadapan untuk kelajuan lebih tinggi.

Jadi dengan kuasa tork 253 Nm dari motor elektrik yang boleh dibekalkan terus dari 0 rpm, Honda City RS ini tidak memerlukan kotak gear untuk bergerak. Pecutan dari 0-100 km/j pula boleh dibuat dalam masa 9.9 saat, manakala kelajuan maksima pula adalah 173 km/j.

Untuk lebih perincian berkenaan model ini, anda boleh baca laporan penuh pelancarannya pada PAUTAN INI. Manakala untuk mengetahui aksesori yang ditawarkan pula anda boleh baca pada PAUTAN INI.

Honda City 1.5L RS e:HEV 2020

Honda City 1.5L V 2020

Honda City 1.5L E Modulo 2020